Vrolijk met Pasen!

Hoe zorg je ervoor dat je een paar vrolijke paasdagen tegemoet gaat? Het weer zou een beetje mee moeten zitten, de klussenlijst zou niet al te lang moeten zijn en je moet zeker een aantal geluksmomentjes inplannen. De Tuinen van Appeltern waar bijna altijd de zon schijnt doet je nog graag wat extra suggesties aan de hand.

Zoek het evenwicht

De meest belangrijke factor om te kunnen genieten in de eigen tuin met Pasen is het vinden van de balans tussen de hoeveelheid tijd die jouw tuin van je vraagt en de tijd die jij eraan kunt of wilt geven. Er zijn ontelbare mogelijkheden om daarin te sturen. In De Tuinen van Appeltern werken (maar) acht mensen om de meer dan 22 hectare tuinen bij te houden. Uit binnen- en buitenland komen andere parken op bezoek om van onze aanpak te leren. Toch doen we niet heel veel bijzonders, onze regelmaat en gezonde verstand geven ons een voorsprong. Juist in deze tijd is mooi te zien welke keuzes er zoal zijn en hoe we te werk gaan!

Paasspelen_De-Tuinen-van-Appeltern

Maak van je tuin geen Keukenhof

Er is geen mooier lentepark dan Keukenhof, vorig jaar waren er in acht weken 1,4 miljoen bloem liefhebbers te gast! Als je tevreden wilt blijven in eigen tuin, dan zou je niet moeten proberen het Keukenhof-niveau te gaan evenaren. Zelfs ons in Appeltern gaat dat niet lukken. Het is ook niet logisch, je wilt immers een tuin die een jaarrond aantrekkelijk is om te zien. Dus een aantal plekken met bloembollen, dat is helemaal oké, maar daarna moeten de vasteplanten en heesters de bollen bloei gaan opvolgen. Dat lukt niet met louter bloembollen en bij Keukenhof hoeft dat ook niet omdat ze na acht weken weer dicht gaan.

Keukenhof_De-Tuinen-van-Appeltern

Geluksmomentjes

Ze zijn er bijna elke dag wel als je er tenminste oog voor hebt en afstapt van de gedachte dat het ervaren van een geluksmomentje alleen is voorbehouden aan het terras achter de openslaande tuindeuren. Dat is een achterhaalde gedachte, immers op die plek is het vaak net te koud of te warm, of het waait er te hard.

Neem je tuinstoel in je hand en zet hem op die plek waar de omstandigheden op dat moment van de dag het meest ideaal zijn. Drink je kopje koffie of glaasje wijn en geniet van het moment. Zo’n plek kan overigens ook gewoon tegen de gevel in je voortuin zijn. Het is toch maar voor even. Om je op ideeën te brengen: in De Tuinen van Appeltern zijn heel veel tuinen multi zit- en genietbaar ingericht. En na het op al die plekken zijn er natuurlijk ook altijd nog de hoofdterrassen bij de restaurants.

Geluksmomentjes_De-Tuinen-van-Appeltern

Moeder Natuur is altijd het mooist

Het kan best zijn dat je nog lang niet tevreden bent over je eigen tuin, wij in Appeltern zijn dat ook nooit. Maar we worden er niet vervelend van. Als borders nog niet bloeien of hagen nog niet dicht zijn, kijken we daar gewoon doorheen. We weten wat we gezaaid en geplant hebben en genieten van de eerste voortekenen. We zien de voorzichtige scheuten in de vaste planten, de springende knoppen aan de boom twijgen en ruiken de bemeste grond.

De eenden nestelen tussentijds in onze ondiepe vijvers, de konijnen dansen om de lekkerste bloembollen. Natuurlijk is er altijd werk aan de winkel; wensen en nieuwe tuinen die nog moeten worden aangelegd. Maar hoe mooi is het niet om te zien dat Moeder Natuur dat allemaal koud laat. Die blijft rustig en in eigen tempo is ze een jaarrond op haar paasbest.

Lente_De-Tuinen-van-Appeltern

Vier een feestje!

Vorige week waren er weer de Tuinstartersdagen in ons park, met meer dan 50 tuinbezitters die zich geen raad wisten met hun nieuwe of bestaande tuin. Het werden weer twee hele vrolijke dagen omdat we elk probleem op een luchtige manier en met tientallen anekdotes te lijf gingen. Een feestje vieren is veel makkelijker dan je denkt.

Zet een schoolbord in je tuin en schrijf er iets op voor je geliefde of familie. Hang een paar strikken in een boom of doe lekker ouderwets zoals wij en verstop paaseieren op 2e paasdag. Op ons Ontdekkingseiland hebben een nieuw padenstelsel gemaakt wat we met Pasen feestelijk in gebruik nemen alsof we er nog nooit zijn geweest. Hoe moeilijk kan het zijn.. Drink een borrel op je pas schoongemaakte terras of eet je gezonde salade op het bankje helemaal achterin. In een tuin is altijd wel wat te vieren!

Paaseieren-zoeken_De-Tuinen-van-Appeltern

Cadeautjes

Een dagje mooi weer is een cadeautje, maar ook nieuwe dingen leren, zien en ervaren. De eerste bloesem aan je sierkers, de eerste keer dat je wilde tulpjes bloeien, het gras dat opkikkert van je pakje voeding. In Appeltern zijn we dol op cadeautjes, onze nieuwe winkel staat er vol mee. Met Pasen is onze plantenmarkt voor het eerst open de meest bijzondere en sterke soorten zijn er uitgestald. Onze nieuwe entreegebouw is een cadeautje op zichzelf, voortaan kan ook iedereen terecht die alleen maar op de koffie komt of iets leuks zoekt voor thuis.

Naast onze vaste tuinen zijn er in De Tuinen van Appeltern diverse evenementen, beurzen, themaweekenden, activiteiten, workshops en exposities te beleven.

1 APRIL -
2 APRIL - Kom Paasspelen!
6 APRIL - Workshop: Tuinontwerp
8 APRIL -
14 APRIL -
20 & 21 APRIL - Tuinstartersdagen in april
21 APRIL - Workshop: Een kraakheldere vijver met weinig werk

Ben van Ooijen
Volg @BenvanOoijen op Twitter @BenvanOoijen
Workshop: Tuinontwerp | Juni 2019
Workshop: Tuinontwerp | Juni 2019
Kalender | za 8 juni
Leer in één dag de beginselen van een tuin ontwerpen om daarna je eigen tuin te kunnen ontwerpen!
Workshop: Een kraakheldere vijver met weinig werk
Workshop: Een kraakheldere vijver met weinig werk
Kalender | za 13 juli
Danny Keijsers is vijverecoloog en zorgt er sinds 2016 voor dat de vijvers in Appeltern gezond en kraakhelder zijn.
Tuintips voor april
Tuintips voor april
Tuinadvies
April is de maand van de grote schoonmaak, en dan niet zozeer in als wel buitenshuis.. de tuin in dus!
De Tuinen van Appeltern    Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Facebook   Twitter   Pinterest   YouTube
Ons park bezoeken | Arrangementen | Tuinadvies | Shop
Als u liever geen e-mail meer wilt ontvangen kunt u zich hier afmelden