Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Zwarte bonenluis in boerenjasmijn

Wij hebben al enkele jaren een boerenjasmijnboompje in de tuin staan, en als het beter weer wordt staat hij vol in het blad. Maar wij hebben dit boompje nooit in bloei gezien, wel vol kleine zwarte beestjes. Ondanks behandeling met een ongediertebestrijdingsmiddel komen de beestjes na enige tijd toch terug, en heb ik een aantal takken die vol beestjes zaten weg moeten snoeien. De nieuwe scheuten werden ook weer aangetast door het ongedierte. Wat kan ik nu nog doen, zodat deze boerenjasmijn als nog in bloei komt? Of moet ik hem verplaatsen? Hij staat nu al enkele jaren vlakbij een schutting, en een conifeer en een klimroos die tegen de rozenboog groeit.
Hoe lang duurt het tot dat een klimroos bovenaan de rozenboog is?
In de voortuin heb ik een katjesboom staan. De hittegolven in de afgelopen jaren heeft de boom door uitdroging nauwelijks overleefd, hoewel hij &#146s ochtends en &#146s avonds extra water kreeg. Hoe weet ik nu of de katjesboom nog leeft? Kan ik de boom terugsnoeien en zo ja tot hoever dan?
In de voortuin ligt anti-worteldoek met fijne grind. Zou een rozenstruik of roos op stam of een klimplant hier overleven?

De zwarte bonenluis (Aphis fabae) overwintert bij voorkeur op drie planten: kardinaalshoed (Euonymus), Gelderse roos (Viburnum opulus) en boerenjasmijn (Philadelphus coronarius). ook andere Viburnum-soorten kunnen er last van hebben. De zuigactiviteiten van de luis zorgen voor misvorming van jonge bladeren en scheuten. Het ziet er vaak erger uit dan het voor plant is. De meeste planten overleven een dergelijke aantasting wel. Bovendien verdwijnt de luizenplaag meestal in de loop van juli, en kan de plant daarna gewoon verder groeien en bloeien. Een plaag kan (onder invloed van het weer) eenmalig zijn. Wordt het echter een jaarlijks terugkerend probleem (wat door de overwintering van de zwarte bonenluis in deze struik wel waarschijnlijk is) kan er beter wel een behandeling plaatsvinden. Door de zuigende activiteiten van de luizen wordt de plant toch wat verzwakt en doordat de luizen de bladeren en stengels perforeren worden de planten vatbaarder voor andere aantastingen. De honingdauw die de luizen afscheiden vormt bovendien een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw,
Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Helpt de dit niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Tegen zwarte bonenluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Plantschoon van Ecostyle (op basis van kaliumzouten van organische vetzuren) of Spruzit (werkzame stof pyrethrum) van fabrikant Ecostyle, of Decis of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.

Hoe snel een roos de hoogte in gaat is niet te zeggen. Dat verschilt per rozensoort, en is daarnaast afhankelijk van de standplaats en snoeimethode.
Er zijn veel bomen en struiken met katjes, de een sterker dan de ander. Of er nog leven in een boom of struik zit is makkelijk waar te nemen aan de jonge twijgen. Zijn ze soepel, dan zit er leven in, zijn ze bros en breken ze makkelijk, dan zijn ze dood. Ook het loskrabben van een stukje schors kan uitsluitsel geven. Zit daaronder vochtige, vaak groene bast, dan is er niets aan de hand. Komt u alleen dood hout tegen, dan is het mis.
Ik neem aan dat u de struik in de voortuin plant via een gat in het anti-worteldoek, en in voedzame, doorlatende, humeuze grond. Omdat het grind geen compacte laag vormt zal de plant ook zo voldoende (regen)water krijgen. Hou er bij aanplant van rozen op deze manier wel rekening mee dat het plantgat in het anti-worteldoek zo groot is dat u later nog bemesting rond de planten kunt aanbrengen.