Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Zwarte aanslag (roetdauw) op Camellia

Mijn Camellia staat al 9 jaar buiten maar hij heeft elk jaar in de zomer veel last van zwart e aanslag op zijn bladeren. ik heb met diverse middelen geprobeerd de aanslag te bestrijden maar het wil niet verdwijnen. Men zegt dat het een schimmel is. Is dat zo en wat kan ik er aan doen?

Het begint in het voorjaar met een aantasting door luizen (schildluis, wollige dopluis, gewone dopluis of nog een andere luizensoort). De luizen scheiden honingdauw af, en maken door hun zuigactiviteiten kleine gaatjes in het blad of de jonge stengels. De kleverige honingdauw is vervolgens een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels, zoals roetdauw. Deze schimmel vormt de zwarte aanslag op het blad.
Roetdauw is lastig te verwijderen, maar kan wel bestreden worden met een middel tegen schimmels. Beter is het echter om het probleem bij de basis aan te pakken, en wat aan de luizen te doen. Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Na de tweede helft van juli verdwijnt de plaag doorgaans vanzelf. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus). Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.
Het kan ook zijn dat de honingdauw op de Camellia&#146s niet afkomstig is van luizen die op de struik zelf zitten, maar veroorzaakt wordt door luizen die in een ernaast staande boom zitten, waar de honingdauw uidrupt. In dat geval kunnen de luizen niet altijd goed bestreden worden, en kan, hoewel het dan meer weg heeft van symptoombestrijding, geprobeerd worden wat aan de roetdauw te doen. Zo kan er gespoten worden met Vital van Ecostyle (op basis van vetzuren en plantenextracten), Baycor schimmelmiddel (werkzame stof bitertanol) of Rosacur Spray (werkzame stof tebuconazool) beide van Bayer, of vergelijkbare middelen.