Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wormpjes in knoppen van daglelie (Hemerocallis)

Wij hebben in diverse daglelies een probleem: zeer kleine wormpjes, slechts enkele milimeters groot in de bloemknoppen, waardoor deze niet tot goede groei en ontwikkeling komen.
De knoppen worden dik en zien er vreemd uit. Hoe kan dit bestreden worden? Graag een advies.

De vroegbloeiende daglelies (Hemerocallis) worden na een vochtig voorjaar en warm begin van de zomer soms bezocht door de Hemerocallis galmug (Contarinia quinquenotata). De mug legt haar eitjes in de bloemknoppen. De kleine witte larven die uit de eitjes komen voeden zich met de bloemknoppen. De knoppen raken hierdoor vergroeid of verkleurd, en rotten soms zelfs weg. Als er nog knoppen uitkomen zijn de bloemblaadjes vaak misvormd. Halverwege de zomer zijn de larven vergroeid en is de plaag over.
Aangetaste bloemknoppen moeten gelijk verwijderd worden en mogen niet op de composthoop of in de GFT-bak worden gegooid. Daarnaast kan chemische bestrijding (bijv. in mei en juni iedere 2 weken spuiten met Decis-vloeibaar van Bayer) helpen om de plaag enigszins te beperken en meer schade voor een volgend jaar te voorkomen.
De kans op aantasting is het grootst bij een vochtig voorjaar. De ater in de zomer bloeiende daglelie-variëteiten hebben weinig tot geen last van deze mug.