Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wolluis op Magnolia

Ik heb een Magnolia van 1 jaar oud. Het eerste jaar heeft hij bloemen gegeven. Het tweede jaar heeft hij niet gebloeid, maar zaten er aan de onderzijde van het blad allemaal kleverige witte bolletjes. Ik heb ze weg gehaald maar ze waren de volgende dag weer aanwezig. Wat kan dit zijn en is dat er de oorzaak van dat er geen bloemen aan de Magnolia gekomen zijn?

Magnolia is, net als bijvoorbeeld hortensia's, gevoelig voor aantasting door allerlei luizen, die zich vooral bij wat vochtig, koel voorjaarsweer tot een flinke kolonie kunnen ontwillelen. Vooral wollige dopluis komt in verschillende variëteiten regelmatig voor. De meeste planten overleven een dergelijke aantasting wel. Bovendien verdwijnt de luizenplaag meestal in de loop van juli, en kan de plant daarna gewoon verder groeien en bloeien. Een plaag kan (onder invloed van het weer) eenmalig zijn. Wordt het echter een jaarlijks terugkerend probleem dan kan er beter wel een behandeling plaatsvinden. Door de zuigende activiteiten van de luizen wordt de plant verzwakt en worden planten vatbaarder voor andere aantastingen. De honingdauw die de luizen afscheiden vormt bovendien een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw.
Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.
De luizen zullen er niet de oorzaak van zijn geweest dat de Magnolia geen knoppen heeft aangemaakt. Wel kunnen de standplaats of het weer daar de oorzaak van zijn: als de plant het op het moment van de start van de knopvorming net te koud of te vochtig heeft gehad, of wat te weinig (zon)licht gekregen heeft, kan dat van invloed zijn geweest. Ook late nachtvorst kan schade aanrichten aan bloemknoppen. Magnolia houdt niet van kalk in de grond.