Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Woekerende klimplant (Campsis?) verwijderen

Mijn vader heeft een hele grote plant in de tuin, een soort klimplant met oranjeachtige bloemen.Hij groeit tegen de schutting. Het is op zich heel mooi maar nu groeit de plant ook door het gras en in het hele grasveld komen scheuten op van die plant: zelfs grote dikke takken komen uit het gras.

Nu wil mijn vader de plant weg hebben maar het allemaal gaan uitgraven, daar heeft 'ie geen zin in. Hij wil eigenlijk het sterkste gif wat er te krijgen is. Hebben jullie een idee wat hij moet doen?

Bezint eer ge begint, is een zinvolle opmerking voordat dergelijke sterk groeiende klimplanten aangeplant worden. Ze groeien in eerste instantie lekker snel, maar zijn daarna soms lastig in te tomen. Dat geldt niet alleen voor de boomwurger of trompetklimmer (Campsis radicans) in uw tuin, maar ook voor wilde wingerd (Parthenocissus), blauwe regen (Wisteria) en bruidssluier (Polygonum).

Als niet alle wortels uitgegraven kunnen worden, zal het een tijdje duren voordat de plant overal helemaal verdwenen is. Verder verzwakken is dan het enige wat er op zit. In ieder geval zal het deel dat bij de schutting staat weggehaald moeten worden, met een zo groot mogelijk deel van de wortels. De scheuten die in het gras opkomen kunnen verzwakt worden door ze consequent af te maaien of op een andere manier te verwijderen. Insmeren met een teerproduct als carbolineum, wat vroeger wel gedaan werd, is in dit geval geen optie. Dat zorgt alleen voor verbranding van de bovengrondse delen, maar heeft weinig effect op de wortels. Daarbij is het erg ongezond voor het gras en slecht voor het milieu.