Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Witte vlieg op Pachira

Onze Pachira Twisted hebben we nu een paar maanden. In het begin was er niets aan de hand en groeide hij goed, maar nu begint hij zijn takken met bladeren te verliezen en is er weinig van over en is hij bijna kaal. Ook zitten er veel kleine vliegjes op en rond de aarde en de plant. Wat moet ik nu doen?

Het is wit, vliegt en zit aan de onderkant van het blad: witte vlieg, of uitgebreider kas-witte vlieg of motluis (Trialeurodes vaporariorum). Aan de onderzijde van het blad zitten kleine groene larven, die na een dikke week of wat langer uitgroeien tot kleine vliegende insecten. Ze voeden zich met plantensappen, wat bij massale aantasting kan leiden tot vergeling en later tot verdroging van het blad. Ze scheiden honingdauw af, waardoor de plant kleverig wordt. Bovendien wordt de plant vatbaarder voor schimmelaantastingen.
Witte vlieg laat zich binnenshuis over het algemeen gemakkelijk bestrijden. Door de plant of het blad te schudden wordt de voortplanting verstoord. Afvallende insecten kunnen opgezogen worden met een kruimeldief. Ook kunnen ze van de bladeren afgeveegd worden. De plant kan om de 4 dagen een keer bespoten worden met water waarin per 4 liter een flinke theelepel afwasmiddel is opgelost. Ook kunnen de vliegen weggelokt worden. Ze worden aangetrokken door de kleur geel. Door geel kleurige stroken papier of plastic in te smeren met een kleverige substantie en deze in de buurt van de plant op te hangen of te leggen kunnen de vliegen weggevangen worden. Helpt dat allemaal niet afdoende, dan kan gespoten worden met een plantaardig middel op basis van pyrethrum, zoals Pyrethrum Spray van fabrikant Bayer, dat algemeen verkrijgbaar is bij tuincentra en de plantenspeciaalzaak.
Maar bestrijding van de oorzaak van de plaag verdient ook enige aandacht. Planten die te veel bemest worden met stikstof zouden aantrekkelijk worden voor witte vlieg. Planten die te nat gehouden worden (water op de schotel of in de pot) of die op de tocht staan zijn eveneens vatbaar. Witte vlieg heeft een voorkeur voor droge en warme omstandigheden. De bestrijding combineren met het tijdelijk veranderen van de standplaats van de plant (koeler zetten, of de luchtvochtigheid verhogen) maakt de plant minder aantrekkelijk voor zijn belager.

Bepaalde planten zijn per definitie gevoelig voor witte vlieg. In de moestuin zijn dat vooral kruiden en tomaten. Bonen zijn zelfs zo populair dat ze wel gebruikt worden om witte vlieg bij andere planten vandaan te lokken. In de tuin Azalea en Rhododendron, Hibiscus, varens en kuipplanten als Citrus, Poncirus, Chrysanthemum en Dendranthema, Lantana en Fuchsia erg aantrekkelijk. In huis zijn vooral siernetel (Coleus), geranium (Pelargonium), Browallia, kindje-op-moeders-schoot (Tolmiea), koffieplant (Coffea), Chinese roos (Hibiscus) en eenjarige planten vatbaar.