Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Witte strepen en vlekken op betontegels

Na een bezoek aan uw prachtige tuin, besloten wij nieuwe tuintegels te bestellen van de firma Holcim. We kozen Granilux siertegels 40x40 Gers donkergeel. Nu ze in de tuin gelegd worden zien we veel witte strepen en plekken op de tegels. Volgens degene die het legt kan het kalk zijn. Is dit juist? Hoe kunnen we dit zo snel mogelijk verhelpen?

Aan het oppervlak van nieuwe tegels is soms een witte uitslag te zien. Dit wordt kalkuitslag of kalkuitbloei genoemd. De uitslag ontstaat wanneer vrije kalk uit het cement onder invloed van water reageert, en calciumcarbonaat vormt. Dit proces heeft geen enkele invloed op de sterkte of duurzaamheid van het beton. Het treedt op in alle betonproducten die in aanraking komen met water. Dat kan regenwater zijn, maar ook bijvoorbeeld condensdruppeltjes. Dat zorgt ervoor dat bij stenen die tot een pakket gestapeld geweest zijn, juist op de plek waar de stenen elkaar raakten (en waar dus condensvorming optrad) witte kalkstrepen of vlekken te zien zijn. De witte kalkuitslag valt het meest op bij donker gekleurde steensoorten.
De kalkaanslag verdwijnt op den duur vanzelf. Hij lost langzaam op en spoelt uit, of wordt afgesleten. Behandelingen om de kalkuitbloei sneller weg te krijgen hebben doorgaans maar ten dele resultaat (calciumcarbonaat is erg hard) en meestal ook averechtse bijeffecten. Bij bewerking met een staalborstel slijt de bovenzijde van de verharding sneller of raakt zelfs beschadigd. Ook kunnen er stalen deeltjes van de borstel achterblijven die vervolgens weer roestvlekken opleveren. Behandeling met verdund zoutzuur of een andere kalkoplosser tast het cement aan.