Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Witbloeiende heesters voor schutting gezocht

Samen met mijn buur hebben wij een grenen schutting (hoogte 1,80 m) geplaatst als scheiding tussen onze tuinen. Graag hadden wij hiervoor op regelmatige afstand witbloeiende heesters geplant, met als doel het uitzicht op deze grenen schutting te breken.
Wij zouden opteren voor een 10-tal hooggroeiende heesters (circa 1,20 tot 1,50 m hoog) afgewisseld met lagere beplanting. Deze planten krijgen rechtstreeks zonlicht tussen 08.00 en 13.00 uur. Het grootste gedeelte van de dag zullen deze planten in de schaduw staan. De bodem is van goede kwaliteit, zeker geen arme zandgrond.

Iets hoger dan de gevraagde 1,50 m, maar mooi, rijkbloeiend en geurend is de opgaand groeiende Philadelphus 'Virginal', bloeiend in mei/juni met witte gevulde bloemen. Hiervoor zou een rand gezet kunnen worden van de vrouwelijke Skimmia japonica ssp. reevesiana 'Ruby King': wintergroen, witbloeiend van maart tot mei, en daarna met mooie rode bessen getooid. Voor zomerbloei zou hier een groepje Hydrangea arborescens 'Annabelle' tussen gezet kunnen worden. Zowel Skimmia als Hydrangea houden van wat zuurdere, vochthoudende grond, pH 4,5 of 5, dus hiervoor moet wellicht extra tuinturf in het plantgat doorgewerkt worden.
Aan de achterrand kan eventueel nog een najaarsbloeier toegevoegd worden, zoals een in juli/augustus witbloeiende vlinderstruik, Buddleja davidii 'White Profusion', en/of een tuinhibiscus, zoals de wat lager blijvende Hibiscus syriacus 'Jeanne d'Arc', witbloeiend vanaf half augustus tot soms in oktober. Voor wat winterbloei zou u in de achterrand ook een Viburnum tinus kunnen plaatsen. Die bloeit soms al in oktober, en daarnaast uitbundiger van januari tot maart.