Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Winterbloeiende perkplanten gezocht

We hebben het onderhoud van een graf wat in de schaduw, onder de bomen ligt. 's Zomers zetten we er witte vlijtige liezen in en die bloeien dan zeer uitbundig. Wat kunnen we er 's winters inzetten zodat het ook dan verzorgd en kleurig is?

Als u het bij perkplanten wilt houden, zou u er in de winter winterviolen op kunnen planten. Als het harder vriest dan 5 graden laten ze hun kopjes wat hangen, maar zodra de temperatuur weer in de buurt van het vriespunt komt of daarboven zorgen ze voor een kleurrijke aanblik. Ze zijn in oktober en november overal volop verkrijgbaar, in allerlei kleuren. In de loop van het voorjaar worden ze minder mooi, en kunt u ze weer vervangen door vlijtige liezen. De winterviolen zijn tweejarig. Wanneer u enkele planten laat staan, kunnen ze zichzelf uitzaaien, en heeft u in augustus/september weer nieuwe plantjes, die het jaar daarop zullen bloeien. Ze komen echter vaak niet kleurecht terug uit zaad.
Andere planten die kleur kunnen geven in de winter zijn kleurige sierkolen (eenjarig), en lage heesters zoals winterbloeiende heide (Erica carnea), Skimmia, Pernettia en Gaultheria. En voor het hele vroege voorjaar zijn er de eerste bollen natuurlijk: winterakoniet, sneeuwklokje, Crocus...