Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Welk tuingereedschap slijpen?

Je leest vaak dat je sommige tuingereedschappen moet slijpen.
Maar bij welke tuingereedschappen is dat aan te raden en hoe moet dat dan?

De boeren slepen vroeger al hun scherpe gereedschappen zelf...

Heel vaak tijdens het werk, omdat gereedschappen zoals zeisen en sikkels nu eenmaal snel bot worden. Dat gebeurde met speciale gereedschappen die voor normaal tuingebruik niet nodig zijn. Maar natuurlijk moeten tuingereedschappen die scherp moeten zijn, ook scherp worden gehouden. U kunt gereedschappen zoals messen, snoei- en heggenscharen zelf slijpen, maar dan moet u wel weten hoe dat moet.

Een tuinmes, schoffel of spade kunt u heel goed zelf slijpen...

Een mes wordt vanouds op een wetsteen met een paar druppels olie geslepen. Rijwielolie of naaimachineolie is prima; wet- of slijpstenen kunt u in iedere bouwmarkt kopen. Slijp het mes aan beide kanten. Aan één kant van een inklapbaar tuiniersmes zit een zogenaamde nagelgleuf. Begin met de andere (gladde) kant. Slijp die in een rondgaande beweging op de wetsteen. Daarna de andere kant met een rechte, heen- en weergaande beweging slijpen. Van u af en naar u toe, met de scherpe kant steeds naar achteren. Als u het lemmet onder een hoek van ca. 25 graden houdt en zo over de wetsteen heen en weer beweegt, gaat het goed.

Ook tuinscharen zijn goed zelf te slijpen...

(ook dat is even weten hoe het moet) en het is ook zeker aan te raden aan elke actieve tuinier om dat vaak te doen. Een goed scherpe schaar werkt veel makkelijker en maakt scherpere, gladdere wonden. Dat is beter voor uw planten. Laat het slijpen een paar keer door een vakman voordoen. Er worden te veel snoei- en heggenscharen door verkeerd slijpen door amateurs verprutst en dat is jammer. Vergelijkt u het maar met het slijpen van schaatsen. Als dat verkeerd gebeurt (en ook dat kan heel makkelijk) valt er niet meer mee te schaatsen.

Nog even iets over het materiaal...

De tuingereedschappen van nu bestaan uit ander materiaal dan pakweg tien jaar geleden nog gebruikelijk was. Veel tuingereedschap is tegenwoordig gemaakt van gehard staal. Hoe harder het staal hoe langer het scherp blijft, vandaar. Vraag er bij aanschaf uw leverancier naar. Er is bijvoorbeeld vrij veel verschil in materiaaltoepassing bij Europese, Amerikaanse of Japanse scharen. Een spade, schoffel of graskantsteker van koolstofstaal is goed scherp te houden met een goede natuurslijpsteen. Zitten er bramen aan het blad, vijl deze er dan eerst af met een goede kwaliteit bastaardvijl (een metaalvijl). Zet de spade of schoffel dan eerst goed vast, bijvoorbeeld in een bankschroef. Spaden en schoffels van zachtere staalsoorten (die zijn er ook nog steeds) kunt u ook met zo’n bastaardvijl weer een scherpe rand geven.

Gereedschap gemaakt uit roestvaststaal...

is te slijpen met een zeer goede kwaliteit bastaardvijl.
In de betere kwaliteit scharen zit een gehard stalen mes. Hoe harder dit staal hoe langer het scherp blijft. In veel Japanse scharen zit een mes dat zelden geslepen hoeft te worden, maar denk bij de bekende Europese scharen maar aan het eens per maand slijpen voor hobbygebruik en dagelijks door professionals.
Wetten (op een wetsteen) is goed om gehard staan gladder en daardoor scherper te maken.
Er zijn ook slijp- (of wet-)pasta’s in de handel die u op een glad oppervlak kunt aanbrengen waarna u het gereedschap erop kunt slijpen. De pasta wordt zwart van het slijpsel.