Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Waterlelieblad met gaatjes

In onze waterleliebladen zitten gaatjes. Waarschijnlijk van rupsen of larven want het zijn echt geultjes die eruit gevreten zijn. We hadden dat vorig jaar ook al maar dit jaar is het erger. Het ziet er erg lelijk uit. Aanvankelijk vraten ze alleen aan de bladen die op het water liggen maar nu vreten ze ook in de bladen die boven het water uitsteken. Wat kunnen we hieraan doen?

De kans is groot dat het het werk is van het waterleliemotje (Nymphula nymphaeta), of althans, van de rupsen daarvan. Er zijn enkele vlinders waarvan de rupsen in of vlakbij het water leven, en dit is er een van. De vlinder (belangrijk voor de bestuiving van de leliebloemen), legt tweemaal per jaar haar eieren aan de onderzijde van een waterlelieblad. Uit de eieren komen cremekleurige rupsen, die wel 2,5 cm lang kunnen worden, voordat ze zich in mei of september verpoppen. De rupsen gaan te werk als mineerders, ze vreten zich gangen in het waterlelieblad en de luchtkamers van de waterlelie. Na de tweede verpopping gaan de rupsen in de waterlelie verstopt in winterrust, om in het voorjaar als vlinder uit te vliegen.
Zoals wel vaker voorkomt, worden de vlinders alom gewaardeerd, maar vindt men de rupsen niet leuk. De vriendelijkste manier om van de rupsen en hun vreterij af te komen is het wegvangen en elders uitzetten van de rupsen. Hetzelfde kunt u in oktober of vroeg in het voorjaar doen met de cocons. Daarnaast kan het aangetaste blad verwijderd worden. Op die manier krijgt u waarschijnlijk niet alle rupsen weg, maar kunt u wel de schade verminderen. Overigens is er geen garantie dat er volgend jaar niet weer een vlinder haar eitjes op uw waterlelie deponeert.
Het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen tegen deze rupsen is niet aan te raden. Met name waterplanten en -dieren zijn hier erg gevoelig voor, en verstoring van het evenwicht in de vijver doet vaak meer kwaad dan goed.
Naast vraat van rupsen of larven kan het ook zijn dat de waterlelies uit hun krachten gegroeid zijn, en een keer verjongd moeten worden. Door de planten uit het water te halen, in stukken te delen en enkele jonge uitlopers terug te plaatsen kunnen ze wellicht weer uitgroeien tot gezond ogende planten.