Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wat zijn goede klimheesters?

Er zijn er zoveel dat we hier geen specifieke kweekvormen (cultivars) noemen, maar wel plantengeslachten en -soorten die het absoluut goed zullen doen:
Trompetklimmers (Campsis): zelfhechtend met in augustus-september grote trossen rode, oranje of gele trompetbloemen.
Bosrank (Clematis): slingerplanten die met massa’s kleine bloemen (bijv. C. montana) of met minder, maar veel grotere bloemen in tal van kleuren kunnen bloeien. Sommige (C. paniculata) geuren heerlijk, veel kleinbloemige cultivars vormen na de bloei prachtig vruchtpluis. Ze hebben een klimsteun nodig.
Klimop (Hedera): ook van deze zelfhechters bestaan diverse soorten en honderden vormen, ook met bont blad. Ze bloeien (groenachtig) in september-oktober waarna vaak zwarte bessen volgen.
Klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) hecht zich met hechtwortels vast. Maar moet daarbij in het begin een beetje worden geholpen. Ook hiervan bestaan diverse vormen, de meeste bloeien met prachtige witte schermen bloemen. Deze plant doet het heel goed in schaduw en op het noorden.
Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum): een rankende plant die een klimsteun nodig heeft. Bloeit van november tot maart aan de kale takken.
Klimrozen (Rosa) kent iedereen. De keuze is gigantisch. Ze moeten worden geleid.
Klimkamperfoelie (Lonicera): slingerplanten (hebben dus een groeisteun nodig) die graag licht beschaduwd groeien. Sommige geuren vooral ’s avonds verrukkelijk als ze bloeien. Na de bloei volgen sierbessen. Tientallen soorten en cultivars.
Wingerd (Parthenocissus) hecht zich met zuignapjes. Verschillende (bladverliezende) soorten hebben in de herfst vlammende bladkleuren. Ze groeien in zon en schaduw.
Passiebloem (Passiflora): schitterende bloei in tal van kleuren. Matig winterhard.
Blauweregen (Wisteria) is een slingerplant die in mei-juni met goudenregenachtige trossen blauwe, witte of roze bloemen bloeit (afhankelijk van soort en cultivar).

Minder algemeen, maar ook prachtig zijn:
Kadsura: bloeit met roomwitte bloemen in juli-september, gevolgd door rode vruchten.
Schisandra rubriflora: prachtige donkerrode bloemen.
Sinofranchetia chinensis: trossen witte bloemen in mei; het blad is aan de onderzijde blauwgroen.
Denk ook aan druiven, kiwi’s, bramen, Japanse wijnbes enz.