Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wat te planten bij allergie (luchtwegen)

Ik ben erg allergisch voor het stuifmeel van heesters. Ik ben mij ervan bewust dat dit een verzamelnaam is. Wij hebben een nieuwe tuin in te richten. Waar moet ik 't meest op letten? Wat kan er dan echt niet in? Vlinderstruik?

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Allergie (hooikoorts)

Hooikoorts, zoals het vaak genoemd wordt, is een verzamelnaam voor een allergie aan de luchtwegen waarbij men gevoelig is voor stuifmeelpollen. De voornaamste boosdoeners zijn daarbij de pollen die zich via de wind verspreiden (liefst in enorme hoeveelheden) en die zo klein zijn dat ze makkelijk ingeademd kunnen worden. Iemand die last heeft van hooikoorts kan dan gevoelig zijn voor het stuifmeel van een specifieke plantensoort, of voor meerdere soorten.

Soorten waarvan bekend is dat ze een allergische reactie aan de luchtwegen kunnen veroorzaken zijn (in volgorde van bloeitijd):

Corylus (hazelaar) - januari / maart,
Alnus (els) - eind januari / maart,
Ulmus (iep) - half februari / april,
Populus (populier) - eind februari / half april,
Betulus (berk) - half maart / eind mei,
Fagus (beuk) - april / mei,
Quercus (eik) - april / mei,
Ligustrum (liguster) - mei / juli,

kruiden (o.a. weegbree, brandnetel, zuring) - half april / eind augustus,
grassen - half april / eind september.

Mijn eigen ervaring als hooikoortspatiënt heeft me geleerd dat planten waarvan het stuifmeel door insecten verspreid wordt over het algemeen geen probleem vormen. Planten die erom bekend staan dat ze veel vlinders of bijen trekken (zoals de genoemde vlinderstruik) vormen dan een goede keus. Daarnaast zijn er planten of variëteiten met gevulde bloemen die steriel zijn, en zich niet via bestuiving voortplanten. Deze leveren uiteraard helemaal geen stuifmeel. Voorbeelden hiervan zijn Aesculus carnea &#145Briottii&#146 (de roze bloeiende paardenkastanje), de gevuldbloemige sierkersen etc. Overigens zijn niet alle planten met gevulde bloemen steriel. En zijn er heel veel planten buiten deze categorieën die ook geen enkel probleem opleveren. Omdat de allergie van mens tot mens verschilt is het vooral een kwestie van ervaring en logisch nadenken om te bepalen wat voor de eigen tuin geschikt is.