Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wat te doen tegen luis in lijsterbes?

Wij hebben 3 bomen Sorbus koehneana in de tuin. Elk voorjaar zit er ontzettend veel luis op, de bladeren worden dor en vallen af, met als gevolg drie kale bomen. We hebben al met verschillende middelen gesproeid, maar niets helpt echt. Wat te doen?

Alle lijsterbessen zijn wat gevoelig voor luis. Bij aantasting van blad- of andere luis van (fruit)bomen is het belangrijk de natuurlijke vijanden van de luis (zoals lieveheersbeestjes en andere keverachtigen) te sparen. De plaag is dan meestal van korte duur. Ze kunnen eventueel bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus). Op zijn minst wordt het blad er minder lekker van. Gebruik van zwaardere chemische middelen is doorgaans ook schadelijk voor de natuurlijke vijanden, en leidt daardoor juist nogal eens tot het ontstaan van een plaag. Eventueel zou u nog het middel Spruzit (werkzame stof pyrethrum) van Ecostyle kunnen proberen.
Ook kan het zijn dat de bomen kwetsbaarder zijn omdat ze het op hun standplaats niet helemaal naar hun zin hebben. Hoewel Sorbus op de meeste gronden groeit, heeft hij een hekel aan natte gronden en zware klei.