Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Wat is fenegriek?

Wat is fenegriek?

Fenegriek (Trigonella foenum-graeceum) is een specerij of keukenkruid, oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. De eenjarige plant lijkt wel wat op een klaversoort, maar dan met de bloemen van een erwt. Met name de zaden worden gebruikt als specerij, waarbij het zou helpen tegen winderigheid. Ook wordt het wel gebruikt door zogende moeders om de melkproductie te stimuleren. De zaden smaken bitter, met een heel herkenbare, wat gronderige muffe geur, en bevatten een gele kleurstof. In de oostelijke landen rond de Middellandse Zee worden de zaden apart gebruikt als specerij, en in Azië in curry-mengsels. In het laatste geval worden de zaden licht geroosterd, en dan gemalen. Te lang roosteren maakt de zaden erg bitter. Het blad wordt in India ook wel als groente gegeten, en smaakt dan als erg bittere spinazie. In Pakistan wordt het jonge blad als kruid gebruikt in dahls. De jonge zaailingen zijn minder bitter, en kunnen als sterrekers gegeten worden. Ook wat noordelijker in Europa wordt het nog wel verbouwd als veevoeder.
Het kruid kan vanaf half april op een zonnige plek in de tuin gezaaid worden, met een afstand van 25 cm tussen de rijen en 5 cm in de rij. Op die manier hoeven de zaailingen later niet verplant te worden. Fenegriek heeft een voorkeur voor zandige grond met wat klei of leem erin.