Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Waarom is wisselteelt bij groenten aan te raden?

Waarom is wisselteelt bij groenten aan te raden?

Wisselteelt of rotatieteelt wordt om verschillende, gemakkelijk te begrijpen redenen aangeraden en in sommige gevallen zelfs dwingend voorgeschreven. Het gaat erom dat gewassen ieder jaar op een voor hun ‘vers’ stuk grond worden verbouwd. Zelfs als u in een kleine tuin uw groenten tussen de sierplanten teelt, is het verstandig elk gewas ieder jaar op een ander stukje grond te laten groeien. Hoofdzaak is dat veel ziekten op deze manier niet de kans krijgen door te woekeren. Uien kunnen bijvoorbeeld vanuit de grond worden aangetast door koprot. De koprotschimmels verdwijnen als er een paar jaar geen uien worden geteeld op de plek waar koprot aanwezig was. Dat geldt voor heel veel aantasters. Daarom bent u bijvoorbeeld wettelijk verplicht om aardappels minimaal met een tussentijd van drie jaar, maar liever nog om de vier jaar, op hetzelfde stuk grond te telen. Maar er is meer. Ieder gewas haalt een eigen ‘voedingspakket’ uit de grond. Dat specifieke pakket is dus na een teelt voor een flink deel uit de bodem verdwenen. Zou u hetzelfde gewas weer op die plek verbouwen, dan kan er een flink voedingstekort voor dat gewas ontstaan en moet u dus bijmesten. Maar voor een ander gewas is er dan vaak nog andere voeding genoeg aanwezig. Dat gewas zal daar dus probleemloos groeien. Sterker nog: peulvruchtgewassen (vlinderbloemigen) zien kans om met behulp van bacteriën (prachtige samenwerking!) stikstof uit de lucht in knolletjes aan hun wortels te binden. Die stikstof blijft naderhand in de grond, wat erg prettig is voor gewassen die juist veel stikstof vragen, zoals koolsoorten. Dus worden bij de wisselteelt liefst koolsoorten na de peulvruchten geteeld. Door wisselteelt beschermt u uw planten dus optimaal en maakt u maximaal gebruik van de in de bodem aanwezige voeding. De planten worden meestal in drie of vier groepen onderverdeeld, zodat een bepaald gewas pas om de drie of vier jaar op dezelfde plek zal groeien. Daarover kunt u op internet of in tuinboeken en tijdschriften volop informatie vinden. Meerjarige soorten, zoals rabarber of artisjok, blijven natuurlijk wel langer op dezelfde plek staan.