Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Vlonderterras van houtcomposiet

Ik zag onlangs bij jullie terrasvlonders liggen van houtcomposiet. Mijn vraag is: heeft dit de voorkeur boven hardhouten vlonders op een terras rond een zwembad? Dit in het kader van duurzaamheid, onderhoud, inwerking van chloor en zouten.

Naarmate de gebruikte houtsoort harder is, is hij minder gevoelig voor algengroei en rotting. Wat dat betreft zou de voorkeur dus uitgaan naar hardhout. Ook (hard)houten dekdelen met anti-slipprofiel kunnen door aangroei van algen en andere organismen bij vochtig weer alsnog wat glad worden. En hoewel de prijs van tropisch hardhout hoger is en het wat lastiger te verwerken is, is de duurzaamheid groter.
Sinds kort is er een derde alternatief in de vorm van houtcomposiet. Dit materiaal bestaat uit houtvezel (circa 60%, vaak afkomstig van gerecycled FSC-hout), de kunststof polypropyleen, kleurpigmenten en aanvullende stoffen. Van dit mengsel worden platen en (vlonder)planken geperst die gebruikt kunnen worden als milieuvriendelijke vervanger van tropisch hardhout of geïmpregneerd hout. De gebruikte materialen zijn zelf ook weer recylebaar. Het materiaal is niet gevoelig voor rotting en algengroei, en kan, in tegenstelling tot echt hout, met een hogedrukreiniger schoongespoten worden. Waar voor hardhout een duurzaamheid van 10 jaar (of langer) aangehouden wordt, spreken de fabrikanten van houtcomposiet over 20 jaar.
Een nadeel kan zijn dat het houtcomposiet wel de kleur van hout heeft, maar dat de nervenstructuur, jaarringen en noesten ontbreken. Daardoor is het materiaal sterker, maar ook duidelijk anders dan echt hout.
Meer over houtcomposiet, de toepassingsmogelijkheden en de verkrijgbaarheid kunt u lezen in de bijlage op www.mwiarda.nl/appeltern.htm.