Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

(Vlonder)terras van houtcomposiet

Wij willen een terras aan laten leggen bij onze tuinkamer en tuinvijver. Onze voorkeur gaat uit naar een terras van houtcomposiet. We willen graag advies, maar kunnen moeilijk een bedrijf vinden in onze regio wat hierin is gespecialiseerd. Kunt u ons verder helpen?

Een dealer van Decodeck vlonderdelen in de omgeving van Nijmegen is Ascom Zwembaden en Whirlpools in Beek en Donk, telefoonnummer (0492) 46 12 11, website www.ascom-whirlpools.nl. Dit bedrijf heeft veel ervaring met de aanleg van Decodeck-vloeren en –randen. De heer Santegoeds kan u uitgebreid adviseren over het materiaal en de mogelijkheden, en u desgewenst ook verder op weg helpen bij het (laten) aanleggen ervan.

Meer over houtcomposiet, de toepassing, de verwerking en de verkrijgbaarheid van de materialen kunt u lezen in de volgende tekst. Deze tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Houtcomposiet

Houtcomposiet is een materiaal dat in de Verenigde Staten al veel toegepast wordt. Het wordt vooral gebruikt voor raamkozijnen, gevelbekleding en veranda’s. In Europa wordt voor dezelfde doeleinden al gebruikt, maar er zijn sinds kort ook houtdelen te koop waar terrassen, vlonders of een beschoeiing mee gemaakt kan worden.

Het bestaat uit houtvezel (circa 60% en vaak afkomstig van gerecycled FSC-hout), de kunststof polypropyleen, UV-stabilisatoren, eventueel aangevuld met kleurpigmenten en aanvullende stoffen. Van dit mengsel worden platen en planken gemaakt die gebruikt kunnen worden als milieuvriendelijke vervanger van tropisch hardhout of geïmpregneerd hout. De gebruikte materialen zijn zelf ook weer recylebaar.

Houtcomposiet neemt nauwelijks vocht op. Het heeft daardoor geen last van rotten, zwellen, krimpen, splinteren, splijten, kromtrekken etc. Insecten vinden het niet lekker. Het is net zo sterk als hardhout (vaak zelfs iets flexibeler), en kan op dezelfde manier verwerkt worden door zagen, boren, schroeven enzovoort. Het ziet er ook net zo uit, alleen de nervenstructuur ontbreekt. Het vergrijst zelfs enigszins op dezelfde manier. Een voordeel ten opzichte van hout is de langere levensduur. Veel fabrikanten garanderen een levensduur van 25 jaar.

De houtcomposieten vlonderplanken zijn in verschillende tinten, breedtes en lengtematen leverbaar, met diverse anti-slipprofielen. Ze worden aan elkaar bevestigd door middel van een clip-systeem. Ze zijn eenvoudig zelf te leggen op een ondergrond van balkjes of regels. Vandaar dat ze veelal via houthandels en andere verkooppunten aangeboden worden voor de particuliere doe-het-zelver.

Houtcomposiet heeft geen extra behandeling nodig, maar kan wel geverfd worden met een verf of beits op waterbasis of een oliehoudend product. Ook het onderhoud is zeer eenvoudig: doordat de delen gladder en dichter zijn dan hout, zijn ze minder vatbaar voor algengroei en schimmels. Ze kunnen zonder risico van beschadiging met een hogedrukreiniger schoongespoten worden.

Houtcomposiet wordt aangeboden onder merknamen als Opti-Wood, Decodeck, Tech-Wood, eco-Profil, FelixWood en het Oostenrijkse Fasalex. Voorbeelden van houtcomposiet als terrasverharding, zwembadomlijsting en andere toepassingen zijn te zien op de websites van de verschillende distributeurs. Hier staan tevens de verkooppunten in Nederland en België vermeld. De website van Opti-Wood biedt een montagehandleiding, www.opti-wood.nl/pdf/handleiding-optiwood1.pdf, evenals de website van Garden-Deck http://www.gardendeck.nl/verwerkingsvoorschriften.html.

Merk Distributeur Info, distributie en verkoop in Nederland Info, distributie en verkoop in België

Opti-Wood www.opti-wood.nl www.pinokio.be www.opti-wood.be
Decodeck www.ecoflooring.nl www.decodeck.be
Tech-Wood www.tech-wood.com www.tech-wood.com
eco-Profil www.eco-profil.com www.homburg-bv.com www.gamma-belgie.bewww.brico.be
Garden-Deck www.gardendeck.nl
Praxis megastores met tuincentrum www.praxis.nl
FelixWood www.felixwood.com
WPC terrasplanken www.ecowell.be
Fasalex www.austel.at (t.b.v. Duitse markt)