Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Vlinderstruik met gaatjes in het blad

Ik heb een vlinderstruik en de bladen zitten vol met gaatjes het zijn geen slakken of luizen. Weet u hoe ik dit moet behandelen?

De vlinderstruik (Buddleja) wordt zo genoemd omdat hij veel vlinders aantrekt. Dit vlinders komen af op de bloemen, waar ze nectar uit drinken. Voor de voortplanting van de vlinders is het noodzakelijk dat ze af en toe eitjes leggen. En uit die eitjes komen rupsen, die zich later verpoppen, wat weer leidt tot het uitkomen van nieuwe vlinders. De meeste mensen vinden het vlinderstadium erg leuk, maar zouden de tussenfase (die van die rupsen) het liefst overslaan, omdat die vlinders hun eitjes leggen op de struiken die ze bezoeken tijdens hun zoektocht naar voedsel. Op uw Buddleja onder andere. De rupsen zijn doorgaans maar enkele weken actief, zodat de aantasting van voorbij gaande aard is. Wanneer het niet om een jaarlijks terugkerende plaag gaat, zou ik de rupsen koesteren, zodat u in de zomer en het najaar weer van de vlinders kunt genieten.
Mocht het wel een terugkerende plaag dreigen te worden dan kunt u Spruzit (werkzame stof pyrethrum) van Ecostyle of Pyrethrum vloeibaar of spray van Bayer of vergelijkbare middelen proberen.