Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

'Vingerplant' met bruine bladpunten

Mijn plant heeft bruine punten aan het einde van het blad. Verder doet hij het prima. Het is een soort vingerplant, helaas weet ik de naam niet meer.

Het kan gaan om een Fatsia japonica (vingerplant) of de daar nauw aan verwante x Fatshedera lizei. Aangezien de plant het, zoals u schrijft, prima doet, is het onwaarschijnlijk dat de bruine bladpunten veroorzaakt worden omdat hij te nat staat. Het kan zijn dat ze veroorzaakt worden door aanstoting, maar ook daar zegt u niets over.
Gaat het om een echte vingerplant, dan kunnen de bruine bladpunten te maken hebben met de overwinteringstemperatuur. De Fatsia moet koel overwinteren, bij 6 tot 8 graden Celsius met veel frisse lucht. Bontbladige soorten overwinteren warmer: 14 tot 16 graden. De kluit mag niet uitdrogen, maar tijdens de zomer mag er ook geen water in de pot of schotel blijven staan. Tijdens het groeiseizoen kan wekelijks wat kamerplantenmest gegeven worden. Hij staat bij voorkeur op een beschaduwde plaats, of in een noordvenster, in een pot met humeuze maar goed ontwaterende potgrond, met een beetje leem erdoor. Alleen verpotten als de hele pot volledig doorworteld is.
De Fatshedera heeft ongeveer dezelfde gebruiksaanwijzing, maar is iets makkelijker. Hij kan op kamertemperatuur overwinteren, maar dan alleen wanneer de luchtvochtigheid hoog genoeg is.
Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid in de omgeving te verhogen:
- kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen,
- moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten,
- de vinverplant (in een gesloten pot) in een met kleikorrels gevulde grotere overpot of schotel plaatsen waarna de kleikorrels goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
- waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.