Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verzorging van Rhapis (bamboepalm)

Ik schafte onlangs een bamboepalm aan, mooi en hoog, en heb daarover twee vragen.
Het is een kamerplant, moet hij veel licht? Is een plantenlamp nodig in een donkere hoek?
Is hij giftig (voor huisdieren)?

Van het geslacht Rhapis (bamboepalm) komen met name twee soorten voor, Rhapis excelsa die 2 meter hoog kan worden, en Rhapis humilis, die circa 1 meter hoog wordt. Rhapis komt oorspronkelijk uit China en Japan. Ze worden hier voornamelijk als kamerplant gehouden. Ze kunnen ook als kuipplant toegepast worden, maar moeten dan beslist binnen overwinteren.
Bamboepalmen staan graag op een licht beschaduwde plaats, en kunnen ook in huis tamelijk donker staan, bijvoorbeeld in een trappenhuis. In de zomer waarderen ze warmte, waarbij dan wel flink gegoten moet worden. In de winter staan ze liever koel, bij 5 tot 10 graden Celsius, waarbij de kluit niet uit mag drogen. Van mei tot augustus kan iedere week wat kamerplantenmest gegeven worden. Regelmatig nevelen of sproeien wordt zeer gewaardeerd. Ze hebben als alle palmen een hekel aan tocht. Verpotten is pas nodig als de wortels uit de pot groeien. De potgrond moet goed doorlatend zijn, met bij voorkeur wat klei of leem erdoor. Staat de plant te warm of is de luchtvochtigheid te laag dan kan Rhapis het blad verdrogen en bruin kleuren. Ook spint kan dan een kans krijgen, met als gevolg dat bladeren geel worden.
Rhapis wordt met naam en toenaam genoemd in Engelse websites waarop voor huisdieren veilige planten genoemd worden. Daaruit valt af te leiden dat Rhapis niet giftig is voor huisdieren.