Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verzorging van Prostanthera

Gaarne zou ik wat informatie willen hebben over de (kuip)plant Prostanthera cuneata. Is hij winterhard en is het een schaduwliefhebber of een zonaanbidder?

Hij is niet winterhard, en staat graag in de halfschaduw.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Prostanthera

Algemeen

Australische munt (Prostanthera) komt, zoals de naam al zegt, uit Australië, waar er ongeveer 90 soorten van bestaan. In Nederland worden vooral P. cuneata en P. rotundifolia aangeboden als kuipplant. De planten zijn familie van bekende (keuken)kruiden zoals lavendel, munt, oregano, rozemarijn en salie.
P. rotundifolia wordt 100 tot 150 cm hoog, is wintergroen en bloeit zo&#146n 4 à 5 weken lang met blauwpaarse (soms roze) bloemen in juli en augustus.
P. cuneata, waarvan onder andere de variëteit &#145La Provence&#146 wordt aangeboden, wordt circa 100 cm hoog en is eveneens wintergroen. Hij bloeit met witte (soms witroze) bloemen, in augustus september. Soms herhaalt de bloei zich circa 3 maanden later. Deze plant zou wel wat vorst kunnen verdragen (tot -5 graden Celsius), maar alleen wanneer de kluit niet erg nat is. De ervaringen ermee zijn echter zeer wisselend.

Verzorging

Prostanthera staat graag in een goed gedraineerde pot of kuip met humeuze grond (beslist geen klei). Bij voorkeur staat hij op een plek in de halfschaduw, waar hij maar een deel van de dag zon krijgt. Tijdens het groeiseizoen kan matig gegoten worden (er mag geen water in de pot of schotel blijven staan), maar de kluit mag niet uitdrogen. Zodra het gevaar voor nachtvorst in het voorjaar voorbij is kunnen de planten naar buiten, maar voordat de eerste nachtvorst zich eind oktober aandient moeten ze weer naar binnen. Dat is ook het moment waarop ze het beste gesnoeid kunnen worden.
P. rotundifolia groeit tamelijk snel. De nieuwe scheuten kunnen (liefst jaarlijks) wel met 1/3 teruggeknipt worden om een mooie bossige struik te behouden. Hij leent zich ook voor vormsnoei.
P. cuneata groeit wat langzamer, en kan beter jaarlijks alleen wat getopt worden. Na de bloei kan bijgemest worden met kuipplantenmest, maar niet teveel: de plant heeft net als zijn familieleden maar weinig voedsel nodig. Ook kan, in plaats hiervan, een laagje goed verteerde compost op de potgrond aangebracht worden. De planten moeten binnen overwinteren op een koele maar beslist vorstvrije, goed geventileerde en lichte plek. Tijdens de winterrust spaarzaam gieten, de kluit mag ook dan niet uitdrogen.

Vermeerderen

De planten kunnen vrij eenvoudig gestekt worden door in september topstekken te nemen van niet bloeiende, al iets verhoutende stengeldelen. Het onderste deel wordt schuin afgesneden, ontbladerd en in stekgrond gestoken. Stekpoeder kan de wortelvorming bevorderen, en voorkomt schimmelvorming. Op een lichte, vorstvrije plaats zullen de stekken vrij snel wortels vormen, waarna ze opgepot kunnen worden. Zaaien kan in principe ook, maar het zaad komt vaak slecht op.

Ziekten en plagen

Prostanthera is in Australië gevoelig voor wortelrot (Phytophthora cinnamomi), en wordt daarom vaak op een onderstam geënt. Phytophthora is ook hier een algemeen voorkomende bodemschimmel, die toeslaat bij planten die in te natte grond staan. Aangezien de Prostanthera als pot- of kuipplant wordt gehouden, wijst aantasting door de schimmel op een slechte drainage of een te royaal watergeef-patroon. De groei blijft achter, en in de kluit zijn nauwelijks witte vezelwortels aanwezig. Onder de schors van de stam of hoofdtakken is een roodachtige of bruinzwarte verkleuring zichtbaar. Het enige wat er op zit is de plant tijdig uit de pot nemen, de oude grond voorzichtig verwijderen en hem in een schone (of goed schoongemaakte) pot opnieuw op te potten met verse humusrijke grond. Daarbij kan dan gelijk de afwatering verbeterd worden.

De Prostanthera kan ook aangetast worden door roest. Deze schimmelinfectie veroorzaakt eerst oranje stippen en later zwarte sporenhoopjes aan de onderzijde van het blad en eenjarige scheuten. Al het aangetaste blad moet direct verwijderd worden (zonder de sporen verder te verspreiden), omdat de roest anders de hele plant aantast. Dit leidt tot verdroging van de bladeren, gevolgd door massale bladval en uiteindelijk het afsterven van de plant. Bij aantasting kan eventueel gespoten worden met Baycor schimmelmiddel van Bayer of vergelijkbare middelen tegen schimmelaantastingen op fruit- en tuinplanten. Andere methoden die wellicht kunnen helpen: bijmesten met een kalihoudende meststof, of af en toe een scheutje bier geven.