Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verzorging van Pachira (watercacao)

Een tijdje geleden hebben wij een Pachira Twisted gekocht. Nou vallen alle bladeren en takken eraf. Ik geef hem ongeveer 1 x per week water en hij staat voor het raam. Doe ik iets verkeerd?

Pachira moet vaak wennen aan een nieuwe standplaats. Hij staat niet graag in de zon, en wordt graag regelmatig gesproeid. Meer over de verzorging ervan kunt u lezen in de onderstaande tekst.
De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Pachira aquatica

Algemeen

De watercacao (Pachira aquatica) komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Amerika. Hij groeit in moerassen en riviermondingen met wisselende waterstand, en kan daar een boom van wel 20 m hoog worden. Zowel de glanzend groene, handvormig gedeelde bladeren als de noten worden gegeten. De Pachira maakt een relatief dunne en buigzame stam, die gevlochten kan worden. In Oost-Azië wordt de plant gezien als een element dat volgens de leer van de Feng Shui welvaart en geluk in huis. De vijf bladeren aan iedere tak symboliseren de 5 basiselementen van de Feng Shui: metaal, hout, water, vuur en aarde. De plant wordt dan ook vaak verkocht met 5 vervlochten stammetjes. Nog waardevoller is een variant met 8 stammetjes, die aan de onderzijde een soort mandje vormen. De bladerkroon zou geld aantrekken, dat dan in het mandje bewaard kan worden&#133

Verzorging

In Europa is de watercacao alleen te houden als kamerplant. Binnen bloeit de plant nooit. Pachira groeit in gewone, goed gedraineerde humeuze potgrond, die vrij veel water moet kunnen bevatten. Hij kan zowel licht als tamelijk donker staan, maar houdt niet van direct zonlicht. Hij krijgt graag veel water, maar niet vaak. Het beste kan tijdens het groeiseizoen eens per maand gegoten worden: met kleine beetjes tegelijk en van boven op de aarde, zodat de kluit zich goed vol kan zuigen zonder dat er water in de pot of schotel blijft staan. De plant kan beslist niet tegen natte voeten. In de wintermaanden minder water geven, maar de kluit niet helemaal uit laten drogen. In het voorjaar en in de zomer kan 1x per 2 maanden wat mest gegeven worden. Wordt de plant te groot dan kan hij gesnoeid worden. Hierbij kunnen lange uitschieters ingekort worden tot onder in de bladerkroon. Ook kan de plant helemaal teruggesnoeid worden, tot bijvoorbeeld 10 cm boven de stammetjes. Na het snoeien enkele weken wat vaker een beetje water geven, daarna weer eens per maand. Pachira houdt van vochtige lucht en waardeert het als er eens per week geneveld wordt. Ook kan de luchtvochtigheid in de omgeving verhoogd worden door een grootbladige plant in de buurt te zetten, of een andere vochtverspreidende voorziening zoals een radiatorbakje op de CV.

Vermeerderen

Pachira kan in het voorjaar of begin van de zomer gestekt of gezaaid worden. Aangezien hij binnenshuis niet bloeit, wordt opkweken uit eigen zaad erg lastig. Voor het stekken kan gebruik gemaakt worden van kopstekken of van de nieuwe scheuten die zich onder aan de stammetjes kunnen ontwikkelen. Gebruik van stekpoeder bevordert de wortelgroei en verkleint het risico van schimmels.

Ziekten en plagen

Watercacao is weinig gevoelig voor aantasting door insecten.
Opvallende bladgroei in de winter wordt veroorzaakt door een te royale watergift. Als Pachira langdurig te nat staat gaan de wortels rotten. Het blad wordt geel en vlekkerig en valt af. Dit proces is mogelijk te keren door de kluit flink te laten indrogen voordat weer water gegeven wordt. Ook kan de oude potgrond ververst worden, waarna de plant opnieuw opgepot wordt.