Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verzorging van Datura

Moet een trompetplant gesnoeid worden?

Ja, en bemest. Meer over de verzorging van de trompetplant (Datura) kunt u hier lezen.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Datura (trompetplant, engelentrompet)

Algemeen

De Datura (ook wel Brugmansiana genoemd) komt oorspronkelijk van nature voor in Noord- en Midden-Amerika. De planten behoren tot de plantenfamilie Solanacae, net als de aardappel, tomaat en nachtschade. De doornappel (D. stramonium) komt wel verwilderd voor in het Rivierengebied, de duinen en stedelijke gebieden. Alle plantendelen zijn erg giftig en bevatten scopolamine en atropine. Verschillende soorten worden hier als kuipplant gekweekt. De planten zijn niet winterhard, en moeten dus naar binnen voor de eerste nachtvorst. Ze kunnen ingedeeld worden naar hun groeivorm:

De snelle groeiers met lange rechte takken:
- D. suavolens &#145Rosa&#146: enkele grote roze afstaande bloemen;
- D. aurea: enkelvoudige gele afstaande bloemen, of enkelvoudige witte hangende bloemen.

De zwakke groeiers, met weinig vertakking:
- D. sanguinea: kleinbladig en met buisvormige geelrode bloemen (winterbloeier).

De tussenvormen die eerst rechtop groeien en pas later vertakken:
- D. mollis: zalmroze of perzikkleurige bloemen;
- D. x insignis: erg grote bloemen met witte kelk en roze kroon;
- D. versicolor: wit uit de knop komend en later naar roze verkleurende hangende bloemen;
- D. candida, en D. candida &#145Plena&#146: witte hangende bloemen met bedwelmende geur;
- D. arborea: vrij kleine witte enkele hangende bloemen met vanillegeur, vruchtdragend.

Verzorging

De Datura kan vanaf half mei, na de laatste nachtvorst, naar buiten. Eind oktober, bij de eerste kans op nachtvorst, moet hij weer naar binnen. Hij kan in de volle zon staan, maar de kluit mag niet uitdrogen. Door ze ieder voorjaar te verpotten (met gewone voedselrijke potgrond) hebben de planten voldoende basisvoedsel. Datura&#146s willen in het groeiseizoen graag wekelijks mest, bijvoorbeeld afwisselend verteerde koemest, guano of kuipplantenmest, en vooral veel water. De plant kan ook, ingebed in wat verteerde stalmest, in de tuin ingegraven worden, bijvoorbeeld in een kuip met ontwateringsgaten onderin, of in een wasmand. In het najaar, als de plant naar binnen gaat, worden de doorgegroeide wortels losgestoken. De takken kunnen dan wel wat ingekort worden, maar de echte snoei kan beter in het voorjaar gebeuren. De takken drogen in de winter vaak wat in. Die ingedroogde stukken worden dan in het voorjaar weggeknipt zonder dat dit ten koste gaat van de voor de hergroei bedoelde delen. De plant moet vorstvrij overwinteren, bij een temperatuur boven 5 graden Celsius. Hij hoeft daarbij niet licht te staan. Een vorstvrije kelder of garage is dus prima. In de winter nauwelijks gieten, alleen de kluit niet uit laten drogen. In het voorjaar, voor hij naar buiten gaat, wordt de Datura op vorm gesnoeid. Bij oudere, verhoute planten, kunnen de takken tot 1/3 ingekort worden.

Stekken

Datura kan gestekt worden in het groeiseizoen. Van afgerijpte (al iets verhoute) twijgen worden stekken gesneden, die met een scherp mes net onder een bladpaar afgesneden worden. De onderste bladeren worden verwijderd, waarna de stek in een mengsel van scherp zand met wat potgrond gestoken wordt. Op een warme, lichte plek (bodemwarmte 20 graden Celsius of hoger) verschijnen al snel de eerste wortels. Zodra er voldoende wortels zijn kunnen de stekken opgepot worden.

Ziekten en plagen

Een Datura kan last hebben van aantasting door witte vlieg, slakken-, cicaden- en sprinkhanenvraat. Hiertegen zijn bij tuincentra en bloemisten verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.