Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verzorging van aronskelk

Ik wil mijn aronskelk voor de winter verzorgen. Maar moet ik de blad dan afknippen, en op de wortels leggen?

In Nederland komt de gevlekte aronskelk, Arum maculatum, van nature voor op vochtige, kalkrijke gronden. De Italiaanse aronskelk (Arum italicum) is een stinsenplant. Aronskelken kunnen gewoon buiten in de tuin gezet worden. Het zijn halfschaduwplanten die houden van een vochthoudende, humeuze grond, tegen het natte aan. Ze hebben graag wat kalk in de grond. In het algemeen zijn het geen lastige planten, die zich in de tuin vanzelf uitbreiden als ze het naar hun zin hebben.
De aronskolk bloeit in april of mei, met een onopvallende bleekgroene kolf, omgeven door een groot schutblad. In het najaar krijgt de plant wanneer de bloemen bevrucht zijn, opvallende oranje bessen. De bessen zijn giftig en het sap kan (huid)irritatie veroorzaken. Tijdens de zomer heeft de plant nauwelijks blad. Dat verschijnt pas weer in de herfst, en groeit verder aan tot het vroege voorjaar. U hoeft het dus voor de winter niet af te knippen, dat doet u pas nadat het vanzelf afgestorven is, aan het eind van het voorjaar.
Overigens zijn er ook andere aronskelken, die als kamerplant of terrasplant gehouden worden: de Zantedeschia. Dit zijn Zuid-Afrikaanse familieleden van onze aronskelk. Deze kunnen in de moerassige vijverrand of in een pot op het terras of balkon gehouden worden. De wortelstokken worden dan in maart of april geplant, waarna de plant in de zomder buiten kan staan. De meeste van deze Zuid-Afrikaanse aronskelken zijn niet winterhard, en moeten daarom binnengezet worden voordat het gaat vriezen.