Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verwaarloosde haag verjongen

Ik woon sinds kort in mijn nieuwe huis en in maart/april wil ik beginnen met het opknappen van de tuin. Als tuinafscheiding staat er momenteel een ligusterhaag (26 meter lang) die zwaar verwaarloosd is. Aan de onderkant is de haag vrij doorzichtig en bovenin zitten een heleboel kleine takjes die omhoog zijn geschoten. Nu weet ik echter niet goed hoe ik deze haag moet redden. De een zegt dat ik hem moet terugsnoeien tot 25 cm de ander zegt tot 50 cm en nog weer een ander zegt tot net onder al die kleine takjes die omhoog zijn geschoten. De haag zelf is nu zo`n 1,5 m hoog.

Niet alle haagplanten verdragen zeer drastische snoei, maar verjonging kan goed toegepast worden bij Taxus, hulst (Ilex), Cotoneaster, vuurdoorn (Pyracantha), Rhododendron ponticum en de meeste bladverliezende soorten. Het verjongen van zo'n oude haag gebeurt bij voorkeur in 2 fasen. Het eerste jaar wordt de ene zijkant sterk teruggesnoeid, tot op de vertakkingen aan de hoofdstam. Ook de bovenkant wort ingekort tot de gewenste hoogte. Eén of 2 jaar later, zodra de genoeide kanten tekenen van herstel vertonen, wordt de andere zijkant op dezelfde manier teruggezet.
Wintergroene hagen worden in april of begin mei teruggezet. Bij bladverliezende hagen gebeurt dat iets eerder, laat in de winter, wanneer de planten nog in rust zijn.
De snoeibeurt kan in het voorjaar gecombineerd worden met een flinke bemesting, waarbij goed verteerde compost of stalmest voorzichtig door de bovengrond wordt gewerkt, of een mulchlaag wordt aangebracht.