Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verplanten van oude Euonymus japonicus

Wij hebben een flinke Euonymus japonicus 'Ovatus Aureus' die we graag willen delen en verplanten. Wat is daarvoor de beste tijd en wat is de beste methode, scheuren?

Deze Euonymus is (half )wintergroen, en kan het beste in september verplant worden. Meer hierover kunt u lezen in de bijlage. Delen wordt lastig, hij maakt een enkele stam. Flink snoeien is wellicht een beter idee. Hoewel wintergroene heesters in principe het beste zo min mogelijk gesnoeid kunnen worden, vormt deze kennelijk een uitzondering. Ik ken er ook een als grote, wat losse bolvorm, vergelijkbaar met de meer bekende Buxus-bollen. Die wordt jaarlijks geknipt als een Buxus-haag.
(Snoei van Buxus-hagen: bij de aanplant in maart-april worden de hoofd- en zijtakken met 1/3 ingekort. Het eerste jaar na aanplant wordt dat herhaald. Daarna zullen ze tussen april en september ongeveer om de 6 weken geknipt moeten worden (enigszins afhankelijk van de standplaats en de weersomstandigheden).) Twee jaar geleden is de mij bekende E. japonicus-bol in verband met een verplanting in het maart drastisch gesnoeid, waarbij de takken met 2/3 zijn ingekort. Hij is daarna weer goed uitgelopen.
Afhankelijk van de leeftijd van de struik moet er bij het inkorten wel op gelet worden dat zich voldoende knoppen bevinden op de overblijvende takdelen, zodat de struik weer bossig uit kan lopen. Is hij heel erg verhout, dan zou ik hem wat minder sterk snoeien. Omdat de E. japonicus niet helemaal winterhard is, en dus bij strenge vorst kan invriezen, wordt bij voorkeur gesnoeid wanneer de grootste kans op strenge vorst voorbij is (maart/april). Maar in dit geval zou ik hem voor het verplanten in ieder geval al voor een deel inkorten. Hij kan dan in het voorjaar nog wat bijgesnoeid worden, waarbij ook de eventueel ingevroren delen gelijk weggeknipt kunnen worden.
Veel succes gewenst!