Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verplanten van bomen, heesters etc.

Wat is de beste tijd om mijn frambozen op een andere plek neer te zetten?

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Het (ver)planten van bomen, heesters, hagen en vaste planten.

Voor het planten en verplanten gelden in principe dezelfde regels.
Het (ver)planten van bladverliezende bomen, heesters en andere niet-wintergroene groeiers heeft de meeste kans op succes als dit in de wintermaanden gebeurt: vanaf begin oktober en zolang het niet vriest, tot eind maart. In die periode is het blad afgevallen of afgestorven. Groenblijvende bomen, heesters, heide, hagen en vaste planten kunnen het beste in september worden verplant. Voor rozen is oktober de beste maand.

Verplanten gebeurt het liefst op een bewolkte dag met weinig wind bij niet te koud weer. De grond is bij voorkeur kruimelig en enigszins vochtig.
Voor de verplanting kunnen de planten eventueel flink gesnoeid worden. Steek de plant rondom los met een royale kluit en voldoende diep. Bij grotere planten is het belangrijk dat de wortelkluit op de verplaatsing wordt voorbereid. Daartoe wordt een maand voor de daadwerkelijke verhuizing op minimaal 40 cm afstand vanaf de stam rondom een geul gegraven. Dikkere wortels die daar doorheen lopen kunnen afgestoken of doorgezaagd worden. De geul wordt gevuld met turfmolm, waarin zich nieuwe haarwortels gaan vormen. Pas op het moment van de verhuizing worden ook de wortels onder de kluit doorgestoken.
Op de plek waar de plant naar toe gaat wordt een plantgat gemaakt dat net zo groot is als de kluit die erin moet. Bij het nieuwe plantgat worden ook de wanden en de bodem los gemaakt, zodat de wortels daar gelijk verder kunnen groeien. Voor het planten kan wat organisch materiaal in het plantgat doorgemengd worden (compost, tuinturf of verteerde stalmest, net wat de plant nodig heeft). Als de verplanting bij droog weer gebeurt kan de kluit voordat hij in het nieuwe plantgat gezet wordt nog goed nat gemaakt worden. Vervolgens wordt de kluit in het plantgat geplaatst, wat losgemaakt en worden de wortels gespreid. Tijdens de aanvulling van het plantgat kan de plant een paar keer licht geschud worden, zodat de grond zich goed tussen de wortels verdeelt. Na het aanvullen met grond wordt de plantplaats verdicht, en is een flinke watergift op zijn plaats. Wanneer het in de periode na het planten langdurig droog weer is, is het verstandig af en toe wat extra water te geven om de wortelgroei te stimuleren.

Vindt het verplanten buiten de geschikte periodes plaats, dan wordt het risico groter dat de plant het niet haalt. Hij is in de groei (of staat zelfs in bloei), heeft blad, er is kans op langdurige droogte etc. Om de schade bij verplanting in ongunstige periodes te beperken kan de plant voor de verplanting extra teruggesnoeid worden, moet de kluit zo groot mogelijk zijn, en zal er na de verplanting zeer regelmatig water gegeven moeten worden. Verplanten tijdens de groeiperiode (voor de meeste planten eind maart &#150 eind juni) geeft daarbij het grootste risico dat de plant niet voldoende wortels heeft om de bovengrondse groei bij te houden. Verplanten in de periode tussen begin juli en eind september geeft daarnaast nog risico op verdroging en/of verbranding.

Enkele planten staan erom bekend dat het lastig is ze met een kluit uit de grond te halen, zoals (oude) rozen en druiven. Doorgaans wortelen ze diep en raken de wortels behoorlijk beschadigd bij de uitgraving. Daardoor is het risico groot dat de plant ondanks alle goede zorgen de verhuizing toch niet overleeft. Vaak komt het erop neer dat alleen een flinke wortelstok verplaatst wordt. Probeer in ieder geval de hoofdwortel en de entplaats met de daarboven gelegen vertakkingen zoveel mogelijk heel te houden, en liefst ook enkele flinke zijwortels met een toef haarwortels mee te nemen. Knip beschadigde worteldelen weg. Snoei de plant voor de verplaatsing zo sterk mogelijk terug, zodat het boven- en ondergrondse deel enigszins in verhouding tot elkaar staan, en volg verder de algemene tips voor het verplanten.