Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verplanten en snoei van Rhododendron

Ik heb een Rhododendron die aan de onderkant verhout is en alleen bladeren aan de bovenkant heeft. Nu wil ik hem verplanten. Kan ik hem terugsnoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond en loopt hij dan opnieuw uit?

Groenblijvende bomen, heesters, heide, hagen en vaste planten kunnen het beste in september worden verplant. Meer informatie over het verplanten van (bladhoudende) heesters kunt u vinden vinden in de bijlage op www.mwiarda.nl/appeltern.nl. Rhododendrons en azalea&#146s maken in het najaar op het eind van de scheuten al hun nieuwe bloemknoppen aan. Ze hebben meestal geen snoei nodig. Alleen dood, ziek, beschadigd en kruisend hout moet verwijderd worden.
Als ze te groot worden kan er wel gesnoeid worden. Bij struiken die al meerdere jaren achtereen niet bloeien kan snoei bovendien helpen om op de langere termijn toch weer een bloei in de struik te krijgen. Het snoeien gebeurt direct na de bloei. De scheuten worden bij voorkeur net boven een bladkrans afgeknipt. Daar zal de struik het snelst opnieuw uitlopen. Hoe ver u uw struik terug kunt snoeien is dan dus afhankelijk van de stand van de bladkransen. Is de struik tot op grotere hoogte kaal, dan kunt u ook boven een slapend oog snoeien. Het risico dat de scheut dan niet meer uitloopt is dan echter groter. Omdat de struik na het verwijderen van het meeste blad plotseling meer in het licht komt te staan, kan hij de eerste jaren gevoelig worden voor verbranding. Op erg zonnige dagen kan hij dan beter wat afgeschermd worden van direct zonlicht. Door een extra watergift kan ervoor gezorgd worden dat de grond niet uitdroogt, en dat de plant zich sneller herstelt.