Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Verplante notenboom groeit niet

Mijn notenboom (okkernoot) staat reeds 4 jaar in het gazon. Het eerste jaar had deze boom grote groene bladeren en droeg hij zelfs een tweetal noten. De drie jaren die volgden waren de bladeren half zo groot en bleekgroen. De boom is zo goed als niet gegroeid. Valt er nog iets aan te vangen met deze boom of moet hij vervangen worden? De grond is vruchtbaar en goed doorlatend.

Van afstand is het moeilijk om te beoordelen wat er mis is. Notenbomen zijn kieskeurig ten aanzien van hun standplaats, en reageren vaak vervelend op een verplanting, ook jonge exemplaren. U geeft al aan dat uw grond vruchtbaar en goed doorlatend is. De walnoot groeit alleen op een goed ontwaterde, kalkrijke vruchtbare grond, die absoluut niet zuur mag zijn. De grond moet daarnaast rijk zijn aan magnesium en fosfaat en sporenelementen. De walnoot heeft veel licht en ruimte nodig, en staat dus bij voorkeur solitair, of anders minstens 8 meter bij andere bomen vandaan. De walnoot maakt een breed en diep wortelgestel dat tamelijk fijn vertakt is. Bij aanplant moet het plantgat zo groot mogelijk zijn, bij voorkeur zeker een meter diep, en liefst losgemaakt zijn tot op het grondwater. Notenbomen zijn ook nogal gevoelig zijn ten aanzien van bemesting. Te veel mesten geeft risico van plagen (luis en bacterieziektes), te weinig voeding in de grond geeft groeiproblemen. Het aanbrengen van een boompaal zorgt ervoor dat notenbomen, die van nature vaak scheef waaien, steviger verankerd staan, en daardoor sneller en beter aanslaan.
Het kan zijn dat de grond bij u toch net te zuur is, of dat bepaalde voedingsstoffen ontbreken. Om dat te beoordelen zou u een grondmonster kunnen (laten) nemen. Dat wordt in het voorjaar door veel hoveniers en tuincentra als service aangeboden. Het kan ook zijn dat de wortels van de boom bij de aanplant beschadigd zijn, en dat de boom zich daar nog van aan het herstellen is. Of dat de boom in een te klein plantgat is geplaatst. Als de verankering van de boom te wensen overlaat kan het helpen om een extra boompaal aan te brengen, zodat de boom bij harde wind ook ondergronds minder beweegt. Ook wil het nog wel eens helpen om een mulchlaag aan te brengen in een groot gebied rond de stam. Mulchen is het aanbrengen van een tot 10 cm dikke laag van organisch materiaal. Hiervoor kan van alles gebruikt worden. Grasmaaisel, bladafval, versnipperde takken, compost, stro, plantenresten, zelfs krantenpapier (onkruid onderdrukkend!). Het materiaal verteert langzaam tot humus. Bij de vertering komen veel sporenelementen vrij, die dan geleidelijk en verspreid de wortels bereiken. De mulch vormt uiteindelijk een rulle, voedselrijke toplaag, die de ondergrond beschermt tegen uitdroging. Bij het verteringsproces wordt stikstof onttrokken aan de grond. Dit kan gecompenseerd worden door wat bij te mesten met een stikstof houdende meststof. Bij planten die gevoelig zijn voor bepaalde (blad)schimmels, zoals meeldauw bij rozen, druif etc., kan beter niet gemulcht worden met het eigen blad. Dat geldt ook voor de notenbomen, die vanuit het afgevallen blad geïnfecteerd kunnen raken met de bladvlekkenziekte.