Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Vermeerderen van Aloë vera

Ik heb een Aloë vera plant thuis in de erker staan. Nu is er een tweede aan de stengel gegroeid en die is bijna de helft zo groot als de plant zelf. Kan ik deze loskoppelen, en indien ja, hoe?
Verder (ik heb de Aloë vera plant al vier jaar) is er een stengel in het midden van de plant gegroeid en er kwamen allemaal een soort zaden aan, hoe ga ik daar mee om? Kan ik deze op laten drogen en daarna in kleine potjes aarde zetten en hoe doe ik dat , is het mogelijk om daar nieuwe Aloë vera planten van te kweken?

Vermeerderen van Aloë vera via zaad is niet erg gebruikelijk. Meestal wordt de plant vermeerderd via de uitlopers die zich onderaan de rozet vormen. Meer over de verzorging en de vermeerdering van Aloë vera kunt u lezen in onderstaande tekst.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Aloë vera

Algemeen

Aloë vera (oude naam A. barbadensis) is een vetplant met een kort stammetje van hooguit 50 cm. Oorspronkelijk komt de plant uit Saudie-Arabië en omstreken, maar tegenwoordig is hij overal in de landen rond de Middellandse Zee te vinden, inclusief de Canarische en Kaapverdische eilanden, en in Indonesië en West-Indië. Aloë vera kan vertakt zijn, en vormt vaak ook uitlopers aan de wortelhals of stam. De getande blauwgroene bladeren staan aan de basis in een krans, waar ze van enkele centimeters breed spits puntvormig uitlopen. De trosvormige bloeiwijze met gele bloemen verschijnt doorgaans in maart of april, en kan wel 90 cm lang zijn. Na de bloei vormt de plant doosvruchten. Het uit het afgesneden blad druppelende sap wordt na droging wel gebruikt ter behandeling van kleine brandwonden en zonnebrand. Het is een geliefd ingrediënt in huidverzorgende cosmeticaproducten. Dat neemt niet weg dat het sap bij iemand die er gevoelig voor is ook een allergische huidreactie kan opwekken. Het sap is bij inname van kleine hoeveelheden weliswaar al licht laxerend, maar niet giftig.

Verzorging

Aloë vera kan heel lichte vorst tot circa -5 graden Celsius verdragen, maar alleen als de kluit droog is. De plant moet binnen overwinteren. Half mei, zodra de kans op nachtvorst over is, kan hij naar buiten: in de volle zon of eventueel in lichte schaduw. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij kan ook als kamerplant gehouden worden.
Aloë vera is een stevige groeier, en staat graag in een erg ruime pot. Bij het verpotten kan dan ook beter gelijk een potmaat gekozen worden die 3 tot 5 maal groter is dan de kluit. De plant groeit goed op zeer doorlatende grond, bij voorkeur met wat zand en fijn grind erin om een goede afwatering te garanderen. Na het verpotten kan beter even geen water gegeven worden. De plant kan zich herstellen en beschadigde wortels afsluiten met wondweefsel. Pas na enkele dagen stelt hij een kleine watergift op prijs. De plant houdt niet van kou en nattigheid. In het groeiseizoen tussen april en oktober kan er matig gegoten worden, net genoeg om de kluit niet uit te laten drogen. In de rustperiode kan hij met nog minder water toe. Ook kan tijdens het groeiseizoen wat bemest worden, maar dan ook weer heel weinig, ongeveer 20% van de hoeveelheid voor kamer- of kuipplanten.

Vermeerdering

Aloë kan op verschillende manieren vermeerderd worden. Vaak vormt de plant uitlopers aan de basis, die soms zelfs al eigen wortels vormen. Ook uitlopers op een steel hoger in de plant komen voor. Deze uitlopers kunnen met een scherp mes losgesneden worden. De beste tijd hiervoor is juli of augustus. De stekken mogen daarna enkele dagen indrogen. Het is ook mogelijk stekken te nemen van de bladeren. Nadat het te stekken blad op het dikste deel is doorgesneden moet het te stekken bovenstuk enkele weken indrogen. Zodra de snijwond na enkele weken afgedicht is met wondweefsel kan de stek opgepot worden.
Kies bij het oppotten gelijk weer een royale pot, en als grond een mengsel van 1/3 potgrond, 1/3 zand en wat fijn grind voor een goede doorlatendheid. Vervolgens de eerste dagen geen water geven en ten slotte over gaan op zeer spaarzaam gieten. Hebben de uitlopers nog geen eigen wortels, dan kan de eerste tijd zelfs beter helemaal niet gegoten worden, maar alleen geneveld. Zodra de stekken groei vertonen kan voorzichtig met gieten begonnen worden.
De periode na het afnemen van de stekken is ook een goed moment om de moederplant te verpotten, om zo een goede hergroei te garanderen. Na het afsnijden van de stekken vertoont ook de hoofdstam snijwonden. Deze wonden moeten eerst weer enkele dagen indrogen voordat de eerste keer water gegeven wordt, ook wanneer de moederplant niet verpot wordt.
De derde vermeerderingsmethode is uit zaad. Na de bloei vormt de plant zaaddozen. Deze moeten aan de plant afrijpen, waarna het zaad geoogst kan worden. Het kan gezaaid worden in een mengsel van stekgrond, en afgedekt worden met een dun laagje compost. Bodemtemperatuur 21 graden Celsius. Aloë&#146s komen meestal niet soortecht terug uit zaad.

Ziekten en plagen

Aloë&#146s zijn bij een goede verzorging niet vatbaar voor ziekten of plagen. Alleen zijn ze wel gevoelig voor een te veel aan water, water dat onder in de pot of schotel blijft staan of de combinatie van water en kou. Dat veroorzaakt rotting van de wortels, en als er niet snel verbetering in aangebracht wordt, ook van de stam.