Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Veilige afscheiding voor vijver gezocht

Kunt u informatie geven omtrent de mogelijkheden van een veilige afscheiding van een vijver? Het betreft een folievijver van 2 x 6 meter afgewerkt met stoeptegels.

Het ligt eraan waar u de afscheiding voor nodig heeft. Gaat het om een barrière voor heel kleine kinderen of huisdieren, dan is het afzetten met een hekwerk met verticale delen verreweg het veiligst. Gaat het om wat oudere kinderen en is er een banket (een ondiepe horzontale rand) rondom in de vijver aanwezig, dan kan ook een rasterwerk in de vijver aangebracht worden, vlak onder het wateroppervlak. Hiervoor worden wel gegalvaniseerde betongaasmatten met een maaswijdte van 5 x 5 cm gebruikt. Voordeel is dat het raster nagenoeg onzichtbaar is. Nadeel is dat kinderen toch in het water terecht kunnen komen (hoe ondiep dan ook) en dat er risico is op beknelling of verstrikt raken wanneer kledingstukken zich vasthaken. Huisdieren kunnen er in vast komen te zitten. Een dergelijk rasterwerk zou ook over de stoeptegels, dus boven het water, aangebracht kunnen worden. Als het gaaswerk dan niet glad afgewerkt wordt, kunnen de uitstekende raster'pinnen' zo omgebogen worden dat ze vastgeprikt kunnen worden in de grond.
Gaat het niet om een echte afscheiding maar om een manier om reigers en afvallend blad uit de vijver te houden dan zijn daarvoor speciale netten in de handel. Deze zijn verkrijgbaar bij tuincentra en de vijverspecialist.