Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tweede bloei bij wildemanskruid?

Vorig jaar ben ik in de tuinen van Appeltern geweest via een Libelle-arrangement. Toon van Ooijen vertelde toen dat je (o.a) de vrouwenmantel na de bloei af kan snijden, zodat de vrouwenmantel voor een tweede keer weer gaat bloeien. Mijn vraag is geldt dit ook voor wildemanskruid?

Hier hebben we geen ervaring mee. Vrouwenmantel (Alchemilla) geeft van nature vaak al nabloei te zien. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen houdt de plant meer energie over voor de tweede bloei. De kans dat dit bij wildemanskruid (Pulsatilla) hetzelfde effect heeft is klein. Deze plant vertoont geen normaal gesproken geen tweede bloei, en sterft al snel na de bloei bovengronds grotendeels af. Maar u kun het misschien zelf een keer met een plant uitproberen.
Door het inkorten van de uitgebloeide bloemstengels is in het algemeen wel een bloeiverlenging mogelijk bij planten die tamelijk vroeg bloeien en bossig groeien. Dit betreft dan soorten als Buphtalmum (koeienoog), Campanula lactiflora (Celtisbladig klokje), Helenium (zonnekruid), Heliopsis (zonneoog), Lysimachia punctata (puntwederik), Monarda (bergamotplant), Nepeta (kattenkruid), Phlox paniculata (vlambloem), Prunella (bijenkorfje, brunel), Salvia (tuinsalie) en Veronica longifolia (ereprijs).