Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuinmaterialen slijpen

Waarmee kan ik tuingereedschappen van verschillende materialen het beste slijpen?

Veel tuingereedschappen worden nu gemaakt van gehard staal, want hoe harder het staal hoe langer het gereedschap scherp blijft. Er is vrij veel verschil in materiaaltoepassing, bijv. bij Europese, Amerikaanse of Japanse tuinscharen. Vraag er uw leverancier naar.

Spaden, schoffels en graskantstekers zijn vaak gemaakt van koolstofstaal en goed scherp te houden met een natuurslijpsteen. Vijl bramen aan de bladen er eerst af met een goede kwaliteit bastaardvijl (een soort metaalvijl). Zet het te slijpen gereedschap dan eerst goed vast. In een bankschroef is het handigst. Tuingereedschap van zachtere staalsoorten zijn met zo’n bastaardvijl direct weer van een scherpe rand te voorzien.

Roestvaststalen gereedschappen zijn ook goed te slijpen met een goede kwaliteit bastaardvijl.
In de betere kwaliteiten scharen zit een gehard stalen mes. Hoe harder dit staal hoe langer het scherp blijft. Vooral in Japanse scharen zit een mes dat zelden of nooit geslepen hoeft te worden. Bij Europese scharen is die harding minder en moet er vaak (bij intensief gebruik) eens per maand worden geslepen. Professionals slijpen zulke scharen zelfs vaak dagelijks voor gebruik.

Wetten (dat kan op een wetsteen) is een uitstekende methode om gehard staal scherper te maken. Er zijn ook slijp- (of wet-)pasta’s in de handel die u op een glad oppervlak moet uitsmeren, waarna u het gereedschap erop kunt slijpen. De pasta wordt zwart van het slijpsel.