Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tegels voor dakterras gezocht

Ik kreeg info van de aannemer dat tegels op een dakterras niet wit of heel licht van kleur moeten zijn i.v.m. met terugkaatsing van het helle zonlicht. Wanneer je er zit wordt het erg warm.Ook glanstegels zouden niet geschikt zijn, deze kunnen in het voorjaar en najaar erg glad worden. Voorstel was lei-tegels. Wat is uw advies en de beste ervaring voor een niet overdekt dakterras ongeveer 60 m2. Hoe dik moeten tegels zijn als ze in cement gelegd worden 2, 3 of 4 cm?

Voor de verharding op een dakterras gelden, vanuit het oogpunt van de verharding en het gebruik bekeken, dezelfde uitgangspunten als voor een normaal terras. Witte of zeer licht gekleurde verharding weerkaatst het zonlicht en de warmte. ls u op het terras zit wordt het warm, maar het houdt de kamer eronder wel koeler. Vandaar dat op platte daken ook vaak wit of licht gekleurd grind als afdeklaag gebruikt wordt. Gladde, gepolijste tegels kunnen in de winter extra glad zijn na een regenbui. Bij verharding die van zichzelf al iets stroef is doet dit probleem zin minder voor. In principe zijn veel verhardingsmaterialen te gebruiken: hout, beton, gebakken materiaal, natuursteen, losse halfverharding etc. Er zijn ook speciale tegels voor dakterrassen op de markt, onder andere van het merk Holcim dat bij de grote tuincentra verkocht wordt. De geschiktheid is onder meer afhankelijk van de dakconstructie, het gewicht dat die kan dragen en de afwateringsmogelijkheden.
U noemt leisteen als mogelijkheid. Aangezien er geen verkeer op uw dak zal rijden, is een dikte van 4 cm voor natuursteen niet nodig. Een dikte rond de 3 cm is doorgaans voldoende (2,50, 3,00 of 3,50 cm, afhankelijk van de verkrijgbare standaardmaten). Tegels van 2 cm dikte of dunner zijn in verband met de vorstgevoeligheid alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Wanneer uw dak van beton is, zal de ondergrond stabiel zijn. Bestaat de ondergrond uit een houten balkenlaag dan is wel werking te verwachten. De cementstabilisatie, waar de stenen in gelegd worden, kan dan gaan scheuren, waardoor de tegels alsnog ongelijk kunnen komen te liggen. In dat geval zou ik voor een materiaal kiezen dat zonder stabilisatie kan, zodat de tegels als dat later nodig mocht zijn makkelijk goed gelegd kunnen worden.