Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Sterke klimplant voor balkon gezocht

Op mijn balkon wil ik graag een klimplant in een pot plaatsen. Bloeiend (kleur maakt niet veel uit) en winterhard. Balkon op het zuiden. Welke plant is hiervoor geschikt?

Veel klimmers vallen af omdat ze te hard groeien. Op een balkon moet een plant af en toe verplaatst kunnen worden, en zal dan dus snoei moeten kunnen verdragen. Ook is het wel aardig als de regenpijp heel blijft, dus sterk windende en wirgende planten zijn ook geen optie. Blijft over een Clematis, zoals de grootbloemige cultivars die op het jonge hout bloeien, of een kamperfoelie. De laatste zou onbetwist mijn voorkeur hebben, in de vorm van de half wintergroene Lonicera japonica 'Hall's Prolific'. Hij bloeit van juli tot laat in de herfst, met witgele, sterk geurende bloemen. Het is geen snelle, maar wel een gestage groeier.
Zowel voor Clematis als Lonicera geldt: zet hem in een grote pot, met een wintergroene struik erbij (of in een aparte pot ernaast) die ervoor zorgt dat de wortels en de onderzijde van de stam uit de zon staan. Een wintergroene struikkamperfoelie als Lonicera nitida 'Elegant' is daar geschikt voor, maar bijvoorbeeld een ook in het najaar bloeiende Hebe kan ook. Zorg voor een grote pot (die ook in de winter buiten kan blijven staan, dus geen terracotta), met een goede ontwatering en een humeuze, doorlatende potgrond.