Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Spint in orchideeën

Kunt u mij vertellen wat ik tegen spint moet doen in mijn bloeiende orchidee&#235n? Ik heb namelijk al van alles geprobeerd, maar ik krijg de spint niet verwijderd. Kunt u mij helpen om mijn planten weer spintvrij te krijgen?

Spint in orchideeën komt veel voor, en is vaak een jaarlijks terugkerend probleem. Vaak heeft het te maken met een te lage luchtvochtigheid (de orchidee wordt daardoor vatbaarder, terwijl de spintmijten de droogte juist prettiger vinden) en soms ook met een te geringe ventilatie in het vroege voorjaar. Gelukkig houden de meeste orchideeën van een erg hoge luchtvochtigheid, en kunnen de spintmijten daar niet goed tegen. In de eerste plaats kunt u de aangetaste planten afnemen met water, om zo de meeste mijten te verwijderen. Eventueel kunt u hiervoor ook een mengsel van 200 gram groene zeep en 1/3 liter spiritus opgelost in 10 liter water gebruiken.
Vervolgens zal de luchtvochtigheid verhoogd moeten worden. Dit kan op verschillende manieren:
- kamerplanten met groot blad in de buurt zetten, die veel water verdampen,
- moerasplanten (Cyper-gras of parapluutje) in een grote pot ernaast zetten,
- de orchidee (in een gesloten pot) in een met kleikorrels of grind gevulde grotere overpot of schotel plaatsen die dan goed vochtig gehouden worden, of een apart watertuintje maken door een pot of schotel met kleikorrels naast de planten te zetten,
- waterbakjes op de centrale verwarming aanbrengen en regelmatig bijvullen.
Is de aantasting te hardnekkig, dan zijn bij tuincentra en de plantenspeciaalzaak chemische middelen verkrijgbaar zoals Masaï (fabrikant Bayer).