Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Spaanse margriet bloeit niet

Ik heb ieder jaar Spaanse margrieten die het uitbundig doen. Alleen deze zomer vertikken zij het. De knoppen verbranden al voor zij open zijn. Ondanks water geven groeien zij ook niet hard. Ze zijn nog steeds niet veel hoger dan gekocht. Heeft dit met de extreme warmte te maken? Graag advies.

De Spaanse margriet houdt van schrale, droge grond, en kan goed tegen zon. Het kan ziet er naar uit dat ze dit jaar wat teveel zon hebben gehad. Meer water geven helpt niet: de wortels krijgen het water gewoon niet snel genoeg naar boven getransporteerd om de verdamping bij te houden. Bij heel warm weer met een lage luchtvochtigheid kunnen de planten misschien tijdelijk naar een iets minder zonnige plek verplaatst worden. Is dat niet mogelijk dan kunt u ze op het heetst van de dag afgeschermen met een parasol of iets dergelijks, of afgedekken met een wit laken. Sproeien is bij de Spaanse margriet af te raden, hij houdt niet van vocht in de lucht of op zijn blad.
Andere zaken waardoor de bloei kan verminderen zijn overbemesting en het niet verwijderen van de uitgebloeide bloemen, waardoor de zaadvorming onnodig veel energie kost.