Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoeien van Buddleja davidii en B. alternifolia

Wanneer snoei ik best mijn Buddleja davidii? Hoe snoei ik een Buddleja alternifolia?

De Buddleja davidii (vlinderstruik) behoort tot de groep heesters die op de nieuwe scheuten bloeien. Dit zijn over het algemeen soorten die met sterke grondscheuten terugkomen.
Het eerste jaar na aanplant wordt in maart of begin april een gestel gevormd door de jonge takken tot de helft of driekwart van hun lengte in te korten, net boven enkele sterke knoppen. Het daarop volgende jaar worden de uitgebloeide zijtakken telkens teruggeknipt tot net boven de 1e of 2e knop vanaf de oude gesteltak. Het beeld na het snoeien is een soort laag knotboompje met korte, afgesnoeide takken erop. is de struik meerdere jaren oud, dan zijn de af te snoeien gesteltakken dus telkens met enkele centimeters verlengd.
De Buddleja alternifolia bloeit in juni op de scheuten van het vorige jaar. Na de bloei worden de (zij)takjes die gebloeid hebben allemaal weggeknipt. De hoofdtakken worden teruggesnoeid tot waar zich enkele sterke zijscheuten ontwikkeld hebben. Dit wordt ieder jaar herhaald. Wordt de struik te vol of te dicht dan kan 20 tot 25% van de hoofdtakken bij de basis weggehaald worden.