Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoeien van braam

De bladeren van de bramen krijgen soms bruine vlekken en die verdrogen dan vanuit het midden.
Het lijkt of er insecten bezig zijn, klopt dat? En hoe snoei je een braam? Je hoort van verschillende kanten diverse methodes.

De braam wordt door insecten bestoven, door bijen maar ook door vlinders. Het ziet ernaar uit dat een daarvan eitjes gelegd heeft op uw braamstruik. En uit die eitjes kruipen rupsen, enfin het verhaal is bekend uit Rupsje Nooitgenoeg. De rupsen in uw braam maken kennelijk niet alleen gaatjes, maar knagen ook de nerven door, zodat het blad verdroogt. Na enkele weken stoppen de rupsen vanzelf met eten, en kan de struik zich herstellen.
De braam wordt na de oogst, of anders laat in de winter of vroeg in het voorjaar gesnoeid. Hij draagt vruchten op de jonge scheuten die het voorgaande jaar ontstaan zijn. De stevige jonge scheuten mogen dus blijven zitten. Alle andere takken, de takken die het afgelopen seizoen gebloeid hebben, ziek, dood of beschadigd hout en iele zijtakjes worden bij de basis afgeknipt. De jonge scheuten worden wat ingekort, uitgebogen en aangebonden, met een onderlinge afstand van ongeveer 25 cm (bij de doornloze bramen 20 cm). Zijn er te weinig jonge scheuten, dan kan ook een enkele oude tak behouden worden. De zijtakjes worden dan tot 2,5 cm van de stengel afgeknipt, zodat nieuwe zijscheuten gevormd worden.
Tijdens de winter kan de voet van de struik afgedekt worden met een dikke laag compost, blad of stro, zodat de jonge scheuten wat beschermd zijn tegen de vorst. In het vroege voorjaar kan een stikstofhoudende meststof gegeven worden.