Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoeien van bolesdoorns

Hallo, wij hebben een sierboom in de voortuin staan. Hij is erg groot gegroeid en zou gesnoeid moeten worden. We hebben geen idee wat voor boom het is en van de buren krijgen we diverse verhalen over de soort boom en de tijd om te snoeien. Vandaar dat we graag van u willen weten wat voor boom het is en wanneer deze gesnoeid kan worden. We hebben 3 foto's op onze webpagina gezet om te bekijken.

Het is een bolesdoorn, Acer platanoides 'Globosum'. Het wordt een boompje van circa 6 meter hoog De kroon wordt, als hij niet gesnoeid wordt, uiteindelijk ongeveer even breed. De bomen worden er vaak niet mooier op wanneer ze gesnoeid worden: de scheuten die daarna ontstaan blijven vaak iel en slap. Het is wat dat betreft ook beslist geen echte 'knot'boom zoals de bolacacia of de bolcatalpa, die jaarlijks gesnoeid moeten worden om hun kroonvorm te houden.
Wanneer er toch gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld om ziek, dood, kruisend en verkeerd groeiend hout te verwijderen, mag dat niet gebeuren tussen januari en eind mei. Het beste wordt dan gesnoeid tussen juli en half december. Als de bolesdoorn echt te groot wordt voor hun standplaats kan hij eventueel om de 3 of 5 jaar (of nog minder vaak) geknot worden.
De bolesdoorn is op een onderstam geënt. De enttakken beginnen pas bovenaan de stam. Bij het knotten worden de enttakken tot 10 of 15 cm vanaf de entplaats teruggesnoeid, zodat op de enttak enkele knoppen overblijven die opnieuw uit kunnen lopen.