Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoeien van bolcatalpa

Wij hebben een Catalpa-boom zo ongeveer als een knotwilg gesnoeid in het najaar. Half april hebben wij nog geen uitlopers gezien. Is dat normaal, of kan een Catalpa niet op zo'n manier gesnoeid worden?

Bolcatalpa's zijn op een onderstam geënt. De enttakken beginnen pas bovenaan de stam. Om de boompjes mooi compact te houden kunnen ze ieder jaar of om het jaar teruggesnoeid worden, in maart of begin april. Dit moet dan wel op enkele knoppen voorbij de entplaats gebeuren. Worden ze helemaal tot op de stam teruggesnoeid, dan lopen ze niet meer uit. Dat is dus inderdaad anders dan bij een knotwilg. Die is niet geënt, en loopt vanuit de eigen stam weer uit met jong schot.
Een gewone, vrijuit groeiende Catalpa hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. De snoei beperkt zich dan tot het in de winterperiode wegnemen van dood, ziek, beschadigd of kruisend hout en verkeerd geplaatste takken. Eventueel kunnen zijtakken wat ingenomen worden om vertakking te bevorderen. Dat kan het beste weer in het voorjaar gedaan worden, wanneer de nieuwe bladknoppen zichtbaar zijn. Na sterke snoei van de gesteltakken loopt de boom niet altijd weer even goed uit.