Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoeien van blauwe regen en vlinderstruik

Hoe en wanneer moet ik mijn blauwe regen en vlinderstruik snoeien?

Eerst de vlinderstruik (Buddleja). Die behoort tot de groep heesters die op de nieuwe scheuten bloeien. Dit zijn over het algemeen soorten die met sterke grondscheuten terugkomen.
Het eerste jaar na aanplant wordt in maart of begin april een gestel gevormd door de jonge takken tot de helft of driekwart van hun lengte in te korten, net boven enkele sterke knoppen. Het daarop volgende jaar worden de uitgebloeide zijtakken telkens teruggeknipt tot net boven de 1e of 2e knop vanaf de oude gesteltak. Het beeld na het snoeien is een soort laag knotboompje met korte, afgesnoeide takken erop. is de struik meerdere jaren oud, dan zijn de af te snoeien gesteltakken dus telkens met enkele centimeters verlengd.
De blauwe regen (Wisteria) kent twee snoeiperioden. In de wintermaanden worden de hoofdscheut en de gesteltakken gesnoeid en aangebonden. In de periode tussen juni en eind augustus worden alle zijtakjes die zich op de zijwaarts gerichte takken ontwikkeld hebben teruggeknipt tot circa 20 cm.
Meer over het snoeien van de blauwe regen en het snoeien van heesters in het algemeen kunt u lezen in de bijlagen op www.mwiarda.nl/appeltern.htm.