Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoei van vuurdoorn (Pyracantha)

Wanneer kan ik het beste mijn vuurdoorn snoeien, ik vind het zo mooi wanneer er rode besjes verschijnen in het najaar. Mijn vuurdoorn is ongeveer 18 jaar oud. Wij hebben hem altijd geknipt wanneer het ons uit komt, en hij bloeit nooit. Bij voorbaat dank ik U.

Wanneer een vuurdoorn (Pyracantha) vrij uit kan groeien is snoei nauwelijks nodig, tenzij de vorm gecorrigeerd moet worden om een mooier evenwicht in de struik te krijgen.
Een vuurdoorn die bijvoorbeeld als een groen blok tegen een muur groeit, kan uiteraard wel gesnoeid worden. Hij bloeit op takken die minimaal 2 jaar oud zijn, en kan zich goed verjongen.
Wordt de plant nieuw geplant, dan wordt de hoofdscheut omhoog geleid. De zijscheuten in de gewenste groeirichting worden horizontaal aangebonden en direct met 1/4 ingekort. Alle scheuten die niet in de gewenste groeirichting groeien (bijvoorbeeld van de muur af) worden helemaal weggeknipt.
De daarop volgende jaren wordt dit voortgezet: jonge scheuten in de verkeerde richting groeien verwijderen, de zijtakken op de horizontaal geleide gesteltakken telkens halveren. De snoei kan het beste plaatsvinden na de bloei, eind juli of begin augustus. De uitgebloeide bloemen kunnen daarbij blijven zitten, zodat zich besjes kunnen vormen. Oude gesteltakken die niet bloeien kunnen weggehaald worden, waarna uit de jonge scheuten nieuwe gesteltakken aangebonden worden.
Wordt vuurdoorn als haag geplant dan kan hij 2 tot 3 keer per jaar met de heggeschaar geknipt worden. Dit gaat wel ten koste van de bloei (en de besvorming).