Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Snoei en stekken Japanse esdoorn na verplanting

We hebben een Japanse esdoorn verplaatst wiens wortels onder gazon en bestrating lagen. Derhalve was rigoreus afzagen v.d. wortels helaas noodzakelijk. Het boompje is ongeveer 35 jaar oud. Rond de stam ligt een dikke laag bladeren om tegen vorst te beschermen en de grond goed vochtig te houden. Moet ik de zeer dichte kruin nu (flink) snoeien vanwege een gering nieuw te vormen
wortelstelsel en zo ja wanneer.
Een afbroken twijg die in een glazen (doorzichtig) vaasje in de huiskamer is gezet krijgt nu na ongeveer 6 weken al wortels. Wanneer kan dit de grond in? Hoe kan ik het beste nog enkele stekken verkrijgen?

De stam en wortelkluit moeten enigzins in verhouding tot elkaar staan. Als de kluit verkleind wordt kan, om de kans op goede hergroei te vergroten, het beste ook bovengronds de kroon verkleind worden. Dit kan of door de takken wat in te korten wanneer er al sprake is van een mooie gestelvorming, of, als hoofdgestel te dicht is, enkele gesteltakken te verwijderen. Bij een Japanse esdoorn, die van zichzelf vaak al een mooie, grillig vertakte kroon maakt is dat een lastige klus. Probeer om in ieder geval een evenwichtige kroonopbouw te behouden.
Snoeien gebeurt bij esdoorns, ook de Japanse, als ze vol in het blad staan, tussen juni en oktober, en in ieder geval voor half november. Wordt er later gesnoeid dan kunnen de planten gaan 'bloeden', meestla met fatale afloop. Omdat het nu te laat is om de esdoorn te snoeien, heeft u kans dat de plant in het begin van de zomer, wanneer de verdamping het grootst is, voortijdig blad laat vallen omdat de verkleinde wortelkluit de sapaanvoer niet bij kan houden.

Zodra de stek wortels heeft en de eerste bladknoppen zichtbaar zijn kan hij opgepot worden in stekgrond. Zodra het risico op nachtvorst in de loop van mei voorbij is kan de pot naar buiten, of kan de stek in de volle grond geplant worden. Nieuwe topstekken kunt u eventueel aan het eind van de zomer weer maken van vrijkomend snoeihout. De stekken worden bij voorkeur &#146s ochtends vroeg gesneden en bevatten 2 ogen. Nadat al het blad verwijderd is worden ze in een mengsel van zand met turfmolm gestoken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een beschaduwde plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels ontwikkeld en kunnen ze verder opgepot of geplant worden.