Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Seringen met bloeiproblemen

Vorig jaar wilden de seringen niet bloeien. Ze stonden toen driekwart jaar in de grond. De blaadjes verschenen wel, maar ik heb geen bloemen gezien. Moet ik iets speciaals doen? Ik heb wel gelezen dat je de wortels moet 'kietelen' door ze iets af te steken... Dan zou hij meer bloemen geven. Kan dat zo zijn of is er wat anders aan de hand?

Seringen (Syringa) houden van een zonnige plek, en doorlatende, niet te droge grond met liefst wat klei of kalk erin. Na het planten kan het enkele jaren duren voordat de eerste bloemen verschijnen. Bij zaailingen duurt dat langer dan bij planten die op een onderstam geënt zijn.
Dat een sering die niet net verplant of gesnoeid is toch niet wil bloeien kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat hij te weinig zon krijgt. Als hij andere jaren wel bloeide, kan hij op een wat beschaduwde plek in een regenachtig voorjaar in dat jaar net wat zon of warmte tekort gekomen zijn. In een zonniger jaar zal hij dan wel weer bloeien.Het kan ook zijn dat er te weinig kalk in de grond aanwezig is of dat er met te vel stikstof bemest is . Een jaarlijkse bemesting met wat beendermeel zorgt dan voor verbetering van de voedseltoestand van de grond. Ook kan hij op drogere gronden water te kort gekomen zijn. In dat geval zou een mulchlaag de vochttoestand van de grond kunnen verbeteren.
Bloeit een oudere sering meerdere jaren achter elkaar niet dan kan geprobeerd worden door op enkele plaatsen de wortels door te steken de plant zo te laten schrikken dat hij alsnog knoppen aan gaat maken. Ter hoogte van de buitengrens van de kroon wordt dan eind juni verspreid op verschillende plekken een spa in de grond gestoken, zodat de wortels afgekapt worden. De bloemknoppen die de plant daarna aanmaakt zullen het daarop volgende jaar bloeien.
Als de sering wel gebloeid heeft, kunnen de uitgebloeide bloemtakjes direct na de bloei voorzichtig afgeknipt worden, maar echt nodig is dat niet. Oudere of te groot geworden struiken kunnen in de wintermaanden verjongd worden. Daarbij worden om de 2 of 3 jaar enkele gesteltakken tot op 60 cm van de grond (of bij halfstambomen vanaf de stam) teruggezet. Van de jonge uitlopers die daarna ontstaan worden enkele sterke exemplaren geselecteerd die verder mogen groeien. De andere uitlopers worden bij de gesteltak weggeknipt. Enkele jaren later wordt dit herhaald met de nog niet ingekorte gesteltakken. Het kan enkele jaren duren voordat de nieuwe scheuten weer gaan bloeien. Door de verjongingssnoei over meerdere jaren te spreiden wordt voorkomen dat de sering enkele jaren helemaal geen bloemen geeft.