Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Schuimbeestjes, spuugbeestjes op hortensia

Mijn hortensia is bezaaid met beestjes. Het lijkt eerst een grijs slijmerig beestje, daarna wordt het wit en lijkt het schuim. Een hortensia is al bijna helmaal wit van dit beest. Mijn andere is besmet. Wat kan ik hier aan doen?

Schuimbeestjes of spuugbeestjes zijn het goed zichtbare resultaat van een cicade, Philaenus spumarius. Het is eigenlijk een hoopje schuim met daarin de larve van de cicade. De larve brengt, afhankelijk van de temperatuur, 1 tot 3 maanden in zijn schuimhoopje door. Daarna is het een klein, gevleugeld insect van circa 7 mm groot geworden. De larven verschijnen begin mei tot in de loop van de zomer. Het schuim wordt gevormd door lucht die de larve samen met vocht uitscheidt. Het schuim wordt ook wel koekoeksspog genoemd, en beschermt de larve tegen uitdroging en vijanden als vogels, spinnen en wespen.
Omdat de spuugbeestjes meestal verspreid voorkomen, en niet zoals bladluizen in een kolonie leven, richten ze doorgaans weinig schade aan. Wel zuigen de larven plantensappen uit bladeren en jonge stengels. Op bladeren kunnen dan plaatselijk vervormingen optreden, en stengels kunnen wat krom trekken.
Gaat het om enkele spuugbeestjes dan kunnen ze met de hand verwijderd worden. Gaat het om meerdere dan kan de plant afgespoten worden met een stevige waterstraal. Als afspuiten met water niet afdoende helpt, kunnen ze bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Chemische bestrijding is meestal niet nodig. Bij erge aantasting kunnen de middelen Pyrethrum vloeibaar of Admire (fabrikant Bayer) eventueel uitkomst bieden.