Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Scheur in stam Abies koreana

We hebben een Koreaanse zilverspar (circa 6 jaar oud en ruim 2 m hoog). Dit voorjaar vertoonde zich een barst in de onderstam waaruit hars begon te druipen. De scheur is afgedicht met wondbalsem maar zonder merkbare vebetering. Tevens vallen van diverse takken de naalden uit. Boven in de boom ziet het er nog redelijk uit, maar we twijfelen over het vervolg.

Het kan zijn dat de scheur ontstaan is door een sterke overgang van koud naar warm, bijvoorbeeld als de stam bij vorst door de zon verwarmd is. Of door een te snelle droging na nat weer, in combinatie met warmte. In dat geval is de wond niet diep (hooguit een centimeter). De wond moet dan inderdaad schoongemaakt worden, waarbij eventuele rafelige randen met een scherp mesje voorzichtig weggesneden worden. De wond moet dan afgedekt worden met een wondafdekmiddel, bijvoorbeeld Boomwondbalsem van fabrikant Ecostyle, Magnicure wondafdekmiddel van Bayer of Lac Balsem van KB. Die afdekking moet vervolgens een of twee keer per jaar ververst worden, om te zorgen dat de wond ook afgedekt blijft.
Gaat het om een diepere wond, dan kunnen de problemen groter zijn. Als de bast (het onder de schors liggende levende hout) bloot is komen te liggen en er niet gezond uitziet, of als de wond zich aan de randen niet of in een vreemde vorm gaat herstellen, kan er sprake zijn van een schimmelinfectie, of zelfs van een kankerwoekering dieper in de boom. In dat geval kan er beter even ter plaatse door een vakman of &#150vrouw naar gekeken worden. Een deskundig bedrijf in uw regio kunt u vinden via www.appeltern.nl/tuinaanleg/hovenier.html.