Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Rozenknoppen zijn verdwenen (rozenkever)?

Bij mijn rozenstruiken zijn ineens alle knoppen verdwenen. Wat kan dat zijn?
Van onze toverhazelaar zijn alle bladeren enorm aangevreten, maar bij inspectie is er geen beest te zien. Wat kan dat zijn?

Eind mei maakte u al melding van verdwenen rozenknoppen, en nu, nog geen 2 weken later, is het blad van de toverhazelaar aangevreten.
Vaak is verdroging van de knoppen het gevolg van een tekort aan water. Bij u zijn echter de knoppen geheel verdwenen. In combinatie met het aangevreten blad van de toverhazelaar kan dat heel goed het werk zijn geweest van de rozenkever (Phyllopertha horticola). Deze kever is ongeveer 1 cm groot, met roodbruine vleugels en een donkergroen schild. Op een mooie nacht in mei of juni kruipen de kevers massaal uit de grond, en paren. De vrouwelijke kevers leggen direct weer hun eitjes in de grond. De kevers eten vervolgens van bloemknoppen en blad van loofhoutgewassen (dus niet alleen rozen). Na die massale eerste vlucht vinden nog meerdere kleine vluchten plaats, en worden ook nog eieren afgezet. In de grond komen na enkele weken de larven uit de eieren. Deze engerlingen hebben kleine pootjes, en onderscheiden zich daardoor van de pootloze larven van de langpootmug (emelten). De engerlingen blijven in de grond zitten en voeden zich daar eerst met humusresten, en later met plantenwortels. pas bij mooi weer aan het eind van het voorjaar verlaten ze als volwassen kevers de grond. De kevers zijn lastig te bestrijden. Wanneer u meerdere jaren achtereen last heeft van opgevreten rozenknoppen, kan het zijn dat zich engerlingen in de grond bevinden, waardoor de rozenkevers bij het uitvliegen telkens uw rozenstruiken als eerste tegenkomen. In dat geval zou u de engerlingen kunnen aanpakken.De engerlingen mogen niet meer chemisch bestreden worden. Er is wel biologische bestrijding mogelijk met behulp van aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora), hun natuurlijke vijanden. De aaltjes kunnen tussen april en begin augustus ingezet worden. De aaltjes infecteren de engerlingen die vervolgens doodgaan. In de dode larve vermeerderen de aaltjes zich, warna ze op zoek gaan naar nog meer engerlingen. De aaltjes kunnen bij het tuincentrum besteld worden bij leverancier Ecostyle. Ze worden daarna per post thuis gestuurd.